FERTILIZAREA CASTRAVEȚILOR ÎN DIFERITE FAZE DE DEZVOLTARE

17 mai 2024
Cultura de castraveți constituie importanță economică mare fiind una din cele mai cultivate specii pe plan mondial dar și pe teritoriul țării noastre. Cererea cea mai mare apare toamna când soiurile de tip cornichon sunt folosite pentru procesare prin conservare.
 
Este o planta legumicolă ce poate fi cultivată pe toata perioada anului fie în spații protejate sau câmp. Castravetele este o plantă anuală, erbacee, sistemul radicular este slab dezvoltat, acestea se refac greu dacă sunt rănite, de aceea transplantarea este suportată mai greu. Pentru creșterea gradului de ramificare și formarea unui număr mai mari de flori femele se ciupește tulpina când plantele sunt mici (4-5 frunze).
 
Fazele critice de nutriție la castraveți
În cursul vegetației apar perioade critice de nutriție, este momentul în care dacă plantele nu au la dispoziție elemente nutritive în cantități optime, apar procese ce afectează dezvoltarea și creșterea plantelor, rezultând o producție slabă din punct de vedere calitativ și cantitativ.
 
Fazele critice sunt:
  • 6-8 frunze adevărate (elementul cel mai consumat este N).
  • Apariția bobocilor florali.
  • Începutul înfloririi (cele mai mari cerințe în această fază sunt pentru P și microelemente precum B, Cu, Mo ).
  • Începutul maturării fructelor (cele mai mari cerințe sunt fata de K și B).
 
Rolul macroelementelor la cultura de castraveți
Azotul
În general, toate culturile au nevoie de cantități mari de azot datorită influentei sale directe asupra procesului de creștere al plantelor. Are rol în depozitarea și transferul informației genetice, dar și în sinteza enzimelor și activitatea enzimatică.
 
Utilizarea formelor de azot este condiționată pe parcursul perioadei de vegetație de mai mulți factori, cum ar fi pH-ul solului, specia, vârsta plantei. Azotul deține un rol important în procesul de fotosinteză.

 Fosforul
Datorită funcțiilor complexe pe care le execută în plantă nu poate fi înlocuit de nici un alt element nutritiv. Pentru o dezvoltare normală a sistemului radicular, a tulpinii, formarea florilor dar și maturarea timpurie a fructelor, fosforul este esențial. Acesta este responsabil cu înmagazinarea energiei și transportul acesteia în celulă.
 
Potasiul
Acest element are un rol important în activitatea stomatelor, reglând astfel regimul hidric în celulele plantelor. Potasiul stimulează indirect absorbția elementelor nutritive în plantă. Capacitatea plantelor de a se proteja împotriva bolilor, dăunătorilor și condițiilor climatice este dată de acțiunea potasiului în plantă. Potasiul nu influențează doar rezistența plantelor ci și calitatea recoltelor.
 
Calciul
Cea mai mare parte a Ca din plantă o regăsim în pereții celulari, acesta asigură elasticitatea pereților celulari și ajută la legarea celulelor între ele. Lipsa acestui element poate produce avortarea florilor dar și fenomenul de frunze mici cu aspect de cupă.
 
Magneziul
Este un macroelement foarte important, ce acționează pe întreaga perioada de vegetație, îndeplinind mai multe funcții cum ar fi: este componenta centrală a clorofilei ce acționează în procesul de fotosinteză, este purtător de fosfor în plante, este implicat în procesul de diviziune celulară.
 
Sulful
Este un nutrient foarte important în producția plantelor deoarece îndeplinește multe funcții, precum: acționează în procesul de formare a clorofilei, are un rol important în formarea proteinelor, vitaminelor și enzimelor, ajută plantele în procesul de iernare.
 
Sursa: botanistii
loading ...