Dacă picurii care se formează pe folia de acoperire cad pe frunzele plantelor, le udă pe acestea și în același timp împrăștie patogenii de la o plantă la alta. Cheia să obținem reducerea umidității din sere și solarii este să păstrăm plantele uscate. Iar aceasta se poate face prin diverse strategii de control a mediului din interiorul serei sau solarului.
Citiți și: METODE DE RĂCIRE A SERELOR ȘI SOLARIILOR ÎN TIMPUL VERII
Metode pentru reducerea umidității
Umezire, spațiere și scurgere adecvată a plantelor; un sistem de încălzire corespunzător și un sistem de ventilare corespunzător, atât de recirculare a aerului cât și de exhaustare - sunt metodele care ajută să reducem umiditatea din seră.Cea mai ieftină metodă este să păstrăm sera uscată, mai ales când vine seara și temperatura scade. Dacă este apă pe suprafețele plantelor sau bălți de apă pe sol, acestea se vor evapora creând mai multă umiditate. Evaporarea face mediul mai umed și preia din energia care ar trebui să țină solarul încălzit.
Oricare ar fi mediul de creștere a plantelor, acesta trebuie udat atâta încât să nu formeze exces de apă. În plus, plantele trebuie udate destul de devreme pentru ca suprafețele lor să se usuce până seara. De regulă umiditatea relativă cea mai mare într-un solar este între plante, unde umiditatea este generată de transpirația plantelor și este imobilă din cauză că nu circulă aerul. O spațiere adecvată a plantelor ajută la îmbunătățirea circulației aerului la nivelul plantelor.
Citește și: SERE MODERNE PENTRU CULTIVAREA CĂPȘUNELOR, LA COMRAT
Și buruienile contribuie la un nivel de umiditate ridicată. De aceea se recomandă să aveți un sistem de scurgere a excesului de apă și de asemenea să practicați diverse metode de mulcire pentru a preveni apariția buruienilor nedorite. Dacă doriți să citiți un articol despre diverse metode de mulcire, dați click aici.
Căldură la baza plantelor
Căldura de la baza plantelor favorizează circulația aerului printre plante și ajută la prevenirea condensului pe frunze. Aerul cald care se ridică crează o mișcare a aerului în jurul plantelor. Căldura de la baza plantelor încălzește suprafețele plantelor și astfel previne formarea de condens pe ele.Strat anti-condens la folia de acoperire
Când alegeți folia de acoperire pentru seră sau solar, asigurați-vă că aceasta are un strat interior anti-condens. Și aceasta vă ajută în plus la reducerea umidității din seră.Umiditatea care se condensează pe partea interioară a foliei se va scurge pe margine și nu mai formează picuri care să cadă pe plante.
În plus, dacă alegeți un solar cu folie dublă inflată cantitatea de condens va fi considerabil mai mică deoarece temperatura este menținută mai ridicată decât într-un solar cu folie simplă.
Ventilare și încălzire
O combinație de ventilare și încălzire este de asemenea importantă pentru reducerea umidității. Ventilarea permite schimbul aerului umed din seră cu un aer mai uscat din exterior. Iar încălzirea este necesară pentru a aduce aerul din exterior la temperatura optimă de creștere a plantelor, dar și pentru a-i crește capacitatea de susținere a umidității, astfel evitând formarea condensul.Mișcarea aerului
Mișcarea aerului este un alt element important pentru reducerea umidității în seră si pentru prevenirea bolilor la plante. Aerul care este în continuă mișcare și amestecare, existând diferențe foarte mici de temperatură în diferite poziții ale solarului. O mișcare adecvată a aerului în jurul plantelor este când frunzele acestora se mișcă puțin, continuu. Astfel umiditatea nu are șansă să facă condens pe suprafața frunzelor.Măsurarea umidității
Există multiple metode prin care se poate măsura umiditatea din seră sau din solar. Una dintre ele este utilizarea unui termohigrometru. Cu ajutorul acestuia puteți determina temperatura și umiditatea relativă din interiorul serei. De regulă acest tip de dispozitive sunt create din materiale care rezistă la mediul umed din interiorul solariilor, astfel că pot fi utilizate fără nicio problemă.Dacă reușiți să reduceți umiditatea din seră și să controlați mediul de cultivare a plantelor, veți reduce semnificativ sau veți chiar preveni bolile, astfel că nu mai aveți nevoie să aplicați pesticide.
Sursa: SereTransilvania