În cadrul serelor și solariilor noi suntem cei ce controlăm temperatura și irigarea, mai ales pentru speciile de plante sensibile. Temperatura și expunerea la radiația solară dinafara structurii influențează direct temperatura interioară. Zilele călduroase de vară oferă raze solare pe durata întregii zile pentru dezvoltarea maximală a plantelor, dar reducerea temperaturii excesive din sere și solarii necesită o combinație de strategii care să evite daune culturii.
În timpul verii, este mai greu sa controlezi și să reduci temperatura, dar există mai multe metode prin care se poate face aceasta.
Ventilare naturală
Deschideți toate ușile, deschiderile laterale și deschiderile superioare pentru a lăsa aerul cald să iasă afară. Ușile și deschiderile laterale asigură circulația aerului și înlocuirea acestuia, în timp ce deschiderile superioare împiedică acumularea de aer cald.
Utilizarea ventilatoarelor în sere
Serele au nevoie de un schimb complet de aer la fiecare minut pentru a menține cantitatea de dioxid de carbon la nivelul corespunzător și pentru a regla temperatura. Mișcarea aerului continuă crează un amestec corespunzător de aer sănătos pentru plante care să asigure transpirația frunzelor și schimbul de apă.
Această mișcare orizontală a aerului poate fi încurajată cu ajutorul ventilatoarelor de recirculare a aerului. Iar împreună cu ventilatoarele de fronton, acestea asigură că aerul se schimbă corespunzător în seră. Ventilatorul de fronton trage din exterior aer curat, care apoi este transportat de ventilatoarele de recirculare în toată sera, iar cel de-al doilea ventilator de fronton elimină aerul cald. Dacă adăugați și un termostat la această strategie, vă creați un sistem automatic de răcire a serei pentru când nu sunteți lângă ea, ventilatoarele fiind programate să se pornească sau să se oprească la temperaturi specifice din interiorul serei.
Citește și: CE TIP DE FOLIE ALEGEM PENTRU SOLARII
Astfel, ventilatoarele asigură atât eliminarea aerului cald și intrarea aerului mai rece din exterior, cât și schimbul de aer corespunzător pentru dezvoltarea plantelor. Pentru aceasta însă este foarte importantă plasarea ventilatoarelor. Acestea nu trebuie plasate prea jos, la nivelul pământului, dar nici prea sus chiar sub acoperiș. O altă metodă de răcorire a serei este prin medoda Fan and Pad.
Răcorirea prin umbrire
O soluție mai ieftină pentru scăderea temperaturii în sere este plasa de umbrire. Aceasta se plasează pe tiranții serei, de-a lungul acesteia. Lumina trece în continuare de plasă, dar la o intensitate mai mică. Din cauza faptului că radiația solară nu mai trece complet în seră, aceasta rămâne mai răcoroasă: aerul prins deasupra plasei rămâne cald și nu se amestecă deloc cu aerul din jurul plantelor.
Răcorirea cu apă
O altă metodă de răcorire a serei este sprayarea manuală cu apă. Mai eficient este, desigur, un sistem de irigare prin ceața sau microaspersie, deoarece acesta înlătură aerul încălzit, în același timp protejând plantele să nu se uște. Sistemele de irigare prin ceață sau microaspersie utilizează mai puțină energie decât ventilatoarele, dar trebuie avut grijă la dezvoltarea algelor, mucegaiurilor sau bacteriilor din cauza umezelii excesive.
Ecranele de umbrire
Plantele arată semne de stres din cauza căldurii, prin ofilire sau prin înflorire necorespunzătoare. În cazul expunerii prelungite la căldură excesivă, cum se întâmplă în cazul unui val de căldură, se recomandă ecranele de umbrire. Acestea protejează plantele de lumină excesivă, strategia de răcire punându-se în practică prin umbrirea plantelor.
Citește și: CUM SE CONSTRUIEȘTE O SERĂ ÎNGROPATĂ ÎN PĂMÂNT
Plantele din seră oricum vor avea parte de lumină difuze din alte părți ale serei, astfel că nu își pierd complet sursa de lumină.
Indiferent de metoda aleasă pentru răcorirea serei/solarului, asigurați-vă că temperatura maximă nu vă afectează cultura sau acoperirea și structura propriu-zisă.
Sursa: Sere Transilvania