SERE MODERNE PENTRU CULTIVAREA CĂPȘUNELOR, LA COMRAT

10 mai 2022
O companie agricolă din Comrat, fondată în anul 2020, a construit un complex de sere cu o suprafață de 1 hectar în care cultivă căpșune. Agricultorul a reușit să  instaleze și sistem de irigație prin picurare, inclusiv un bazin de acumulare, în care se adună apa de ploaie. Pentru siguranța recoltei și vânzarea ulterioară a acesteia, a fost achiziționat un frigider cu o capacitate de 500 de kilograme.

În urmă cu doi ani, compania a primit subvenții de la bugetul UTA Găgăuzia în sumă de aproape 500 de mii de lei, pentru construcția complexului de sere.Șeful întreprinderii, Maxim Dianov, povestește că ideea cultivării căpșunilor pe terenul închis s-a dovedit a fi profitabilă. Astfel, riscurile de pierdere a culturilor din cauza condițiilor climatice nefavorabile sunt reduse la minimum, iar indicatorii de randament în condiții de seră sunt semnificativ mai mari decât în condiții de teren deschis. Prima recoltă de căpșune a fost deja vândută pe piețele din Găgăuzia și întreaga țară, la sfârșitul lunii aprilie. Toate fructele recoltate sunt ambalate în recipiente din plastic, pentru confortul cumpărătorilor.

Printre problemele cu care se confruntă, Maxim Dianov a remarcat concurența mare din cauza importatorilor, precum și cerințele ridicate pentru vânzarea producției, impuse de rețele mari de magazine.

Compania agricolă a fost vizitată de Guvernatorul Găgăuziei. Irina Vlah a apreciat nivelul înalt al echipamentelor tehnologice și soluțiile inovatoare implementate la întreprindere.Regiunea noastră se află într-o zonă de agricultură riscantă. Cel puțin o dată la 5-6 ani ne confruntăm cu consecințele catastrofale ale unei secete prelungite. Nu mai putem face agricultură, folosind metodele vechi, sperând că următorul sezon agricol va fi favorabil. Este necesar să se introducă noi tehnologii, cum ar fi construcția de bazine de depozitare, sisteme de irigare și o creștere a suprafeței spațiilor verzi. Sunteți primii din Găgăuzia care ați urmat această cale și ați primit deja primele dividende. Alți agricultori din regiunea noastră și din zona de Sud a Moldovei pot și trebuie să învețe din exemplul Dumneavoastră, a menționat Irina Vlah.
 
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate

SERE MODERNE PENTRU CULTIVAREA CĂPȘUNELOR, LA COMRAT

SERE MODERNE PENTRU CULTIVAREA CĂPȘUNELOR, LA COMRAT

SERE MODERNE PENTRU CULTIVAREA CĂPȘUNELOR, LA COMRAT

loading ...