DE CE MORCOVUL DE LA VARNIȚA ESTE DULCE TOT ANUL? Aflați secretul de la tânărul antreprenor, Dorin Jardețki

12 nov 2020

Dorin Jardețki, tânărul antreprenor de 29 de ani din localitatea Varnița, raionul Anenii Noi, președintele AUAI „Varnița” cel care a mobilizat agricultorii din localitate să preia în gestiune infrastructura de irigare, crește cel mai dulce morcov! Și asta grație combinei de recoltat a legumei, care dă gust și culoare bucatelor noastre.

Dorin gestionează 60 ha agricole, iar pe o suprafață de 10 ha a cultivat morcov. Dulce și plin de vitamine, benefic pentru o vedere sănătoasă și ochi ageri. Soiul ales de fermier este un hibrid ce face parte din grupa Chantenay și se potrivește solului pe care a fost semănat. „În acest an roada este de aproximativ 100 de tone la hectar, dar nu obțineam aceasta roadă fără acces la irigare, morcovul fiind irigat o dată la patru zile”, afirmă agricultorul.
Gospodăria țărănească, pe care o gestionează Dorin și cu tatăl său, Nicolae, are mai mulți parteneri, care sunt și pe post de agenți economici intermediari. Ei sunt cei care livrează ulterior marfa în rețelele de supermarketuri din capitală. „Nu are rost să mergem la piața agricolă cu atâta producție, rolul nostru fiind creșterea legumelor. Avantajul este că avem frigider și asta ne permite să păstrăm legumele timp îndelungat”, susține Nicolae Jardețki.
 

Și acum secretul! Combina de automatizare a procesului de colectare și sortare, grație căreia procesul de recoltare a morcovului este mult mai ușor și eficient.

„Folosim combina deja al doilea an și cred că am luat o decizie corectă de a o procura prin intermediul programului de vânzări în rate 2KR, din mijloacele oferite de programul Compact. Procedura de obținere a finanțării este una simplificată și accesibilă”, menționează domnul Jardețki.
 
Dorin își dorește să obțină recolte mari la hectar, dar și produse de calitate superioară, și asta pentru ca alegerea făcută de consumator să fie în favoarea mărfurilor sale. Ca să își respecte obiectivele, tânărul agricultor spune că e nevoie de tehnică modernă la toate etapele de dezvoltare a legumelor, dar și specialiști în domeniul agricol, care să-i poată consulta atunci când întâmpină anumite dificultăți.

SURSA: Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova
 
loading ...