EXPERT: DEMARĂM CAMPANIA DE ALTOIRE A NUCULUI. Află care sunt cele mai utile sfaturi

01 mar 2021

Primăvara este, indiscutabil, cea mai importantă și responsabilă perioadă pentru cei care activează în sfera agrară. E momentul când fie se pune temelia unui an de succes, fie sunt ratate oportunități de sezon care nu vor mai putea fi recuperate ulterior. Același principiu este valabil și pentru cei antrenați în sectorul nucifer. Oleg Tîrsînă, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere vine cu mai multe sfaturi și principii de organizare ale activităților în livezile de nuc la începutul sezonului verde.
 
La ieșirea din perioada de repaos, producătorii, de regulă, își pregătesc programul de lucru pentru perioada de vegetație, care urmează să se înceapă. Își calculează necesarul de îngrășăminte, anticipează necesarul de produse de protecție integrate, revizuiesc utilajele și echipamentele pentru lucrarea solului și alte lucrări mecanizate în plantație, evaluează necesarul de erbicide, dacă le folosesc.
 

1. Aplicarea îngrășămintelor în plantațiile tinere și plantațiile pe rod. 
În plantațiile tinere (anul 1-5), în luna martie aplicați îngrășămintele cu fosfor, în special fosfat monoamoniacal MAP solubil. Începeți cu 100g/pom în anul 1 și în fiecare an adăugați cu 30% mai mult decât în anul precedent. Astfel, în al doilea an veți aplica 130g, al treilea – 169g, etc.
 
2. Tăierile de formare și fructificare. Primăvara, tăierile la nuc se pot face începând cu a doua jumătate a lunii februarie și până la jumătatea lunii aprilie. În esență, majoritatea soiurilor productive se taie ca un  ax structurat (numit și piramida etajată), ax liber sau ca piramidă spiralată (neetajată). În cazul livezilor plantate la densități mai mici de 156 pomi/ha se poate opta și pentru coroana de tip vas sau vas ameliorat. Totuși, experiența noastră și a mai multor nucicultori arată că axul structurat îmbină cele mai multe avantaje și corespunde cel mai bine condițiilor de sol, climă și face față deficitului de umiditate și a resurselor acvatice limitate.
 
3. Tratamente și aplicații de protecție fitosanitară. Știu că multora le place să aplice tratamente cuprice ”profilactice” și ”preventive” în perioadele februarie-martie. Trebuie să știți că acest lucru este o irosire de bani, timp, efort, or eficacitatea acestor aplicații este foarte limitată. Prima aplicație trebuie făcută la etapa când mugurii terminali și-au început creșterea și au atins lungimea de cca 2 cm. Aplicați un tratament cupric pe bază de hidroxid de cupru la această etapă, cu o concentrație de 0,4-0,5% în soluție (4kg produs comercial/1 tonă de apă) în livezile de 4-5 ani și mai mult și în plantațiile mai tinere doar dacă au fost atacate de bacterioză în anii precedenți. 
 
În afară de tratamente, în livezile de nuc intrate pe rod se fac și aplicații foliare nutritive. Este vorba în special de produse cu bor, zinc și aminoacizi aplicate înainte de, în timpul și imediat după înflorit. Se aplică și îngrășăminte solubile cu NPK cu accent pe NP până începutul creșterii fructelor și pe NK odată cu faza de creștere activă a fructelor. 
 
4. Întreținerea solului. La sfârșit de februarie și în cursul lunii martie efectuați semănatul culturilor verzi (siderate) între rândurile de pomi pentru a ameliora structura, conținutul de humus și numărul de viermi în sol și insecte benefice în plantație. Această lucrare este și un bastion contra eroziunii solurilor care afectează în special livezile amplasate pe coaste și versanți. În martie-aprilie aplicați erbicide pre-emergente (de sol) pe lungimea rândului. În plantațiile de 1 și 2 ani se recomandă întreținerea solului ca ogor negru (excepție terenurile cu grad puternic de înclinare unde riscul eroziunii este puternic) sau cu o cultură cerealieră păioasă pe spațiul dintre rânduri, cu o zonă de protecție până la rândul de pomi de cel puțin 1,5 m pentru o dezvoltare optimă a pomilor tineri. 
 
Alte considerații. Pomii de nuc sunt vulnerabili în fața diverselor tipuri de afecțiuni în primii 3 ani de viață. Dacă observați o anomalie sau anumite dereglări, contactați imediat un specialist, care va ajuta să identificați problema. În altă ordine de idei, în anumite soluri și în anumite situații pot apărea carențe pronunțate ale unor macroelemente (în special de azot) și microelemente (în special zinc și fier), care trebuie corectate periodic prin administrarea acestora în sol și foliar. Orice dereglare are o cauză și aceste problem, de regulă, persistă mai mulți, ani dacă nu sunt tratate. Chiar dacă pare dificil inițial, oricine poate deprinde să înțeleagă, să recunoască și să abordeze cu ușurință fitopatologia nucului. Cu atât mai mult ,cu cât acest lucru este la fel de indispensabil pentru un nucicultor, precum o trusă de instrumente pentru un meșter. 
 
Mai multe detalii, AICI: https://nucialtoiti.md/4-lucrari-importante-pentru-livada-ta-de-nuc-in-primavara-2021/?fbclid=IwAR2mPzNXZG5ZCHUMPGg_Yf1Ql4J6XzYTuUbocNR5d-hSGwXoiqOCbqz1_R4
 
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022
Din aceeași categorie

3 LEI PENTRU UN KILOGRAM DE MERE MOLDOVENEȘTI. Acesta este prețul pe care îl oferă Rusia în prezent

20 mai 2022

MOLDOVA, ÎN LISTA PRIMELOR 10 ȚĂRI CU CELE MAI MARI EXPORTURI DE CIREȘ. De ce, însă, obține cel mai mic preț mediu?

19 mai 2022

ÎNCEPE SEZONUL CĂPȘUNELOR CRESCUTE ÎN CÂMP DESCHIS. Prețurile rămân în continuare mari

17 mai 2022

INSPECTORII ANSA, INSTRUIȚI DESPRE EVALUAREA CONFORMITĂȚII FRUCTELOR ȘI LEGUMELOR PROASPETE

13 mai 2022

FERMIERII MOLDOVENI, INTERESAȚI DE INSTALAREA SISTEMELOR ANTI PLOAIE ȘI ANTI ÎNGHEȚ ÎN PLANTAȚIILE DE CIREȘ

13 mai 2022

EXPERT: DEMARĂM CAMPANIA DE ALTOIRE A NUCULUI. Află care sunt cele mai utile sfaturi

EXPERT: DEMARĂM CAMPANIA DE ALTOIRE A NUCULUI

Află care sunt cele mai utile sfaturi

EXPERT: DEMARĂM CAMPANIA DE ALTOIRE A NUCULUI. Află care sunt cele mai utile sfaturi

loading ...