FAC CHIPSURI DIN MERE ECOLOGICE ȘI LE EXPORTĂ ÎN KENYA. Antreprenor: „Am putea extinde vânzările pe întreg continentul African”

05 dec 2022
Chipsurile din mere ecologice moldovenești ajung și la consumatorii din Kenya. Se întâmplă datorită exportatorului SRL „Maestro Fruits” din satul Piatra, raionul Orhei.

Terek Rahmo, administratorul companiei este originar din Siria. A studiat, în anii 90 la Facultatea de Farmacie de la  Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”  și a decis să rămână în țara noastră unde și-a întemeiat și o familie.

Pentru a obține un kg de măr uscat, tăiat cuburi sau chipsuri sunt necesare de la 10 la 16 kg de fructe proaspete. Mărul uscat, utilizat pentru producerea alimentelor pentru copii, în industria alimentară, în special pentru müsli este exportat în Germania, Austria, Olanda și Țările Scandinave. Întreprinderea gestionată de antreprenor mai deține și un frigider cu o capacitate  de 1500 de tone.

Ca și toată lumea, urmare a evenimentelor din ultima perioada m-am confruntat cu scumpirea resurselor energetice. Prețul gazului a crescut de 7 ori. Intenționăm să construim un generator de biogaz care să funcționeze pe baza resturilor de mere rămase după procesare. Suntem încrezători că vom depăși și aceste impedimente pentru mărul ecologic crescut în Moldova are un gust deosebit. M-am convins de acest lucru încă o dată vizitând recent Egiptul. La o degustare de acolo merele noastre, din Republica Moldova au fost pe placul degustatorilor. Sper că va fi semnat acordul cu Egiptul pentru eliminarea taxelor vamale. La o populație de 110 milioane de locuitori ne-ar deschide perspective incredibile de desfacere. Avem experiența bună cu  Kenya, am putea extinde vânzările pe întreg continentul African unde se vând mere din Grecia, Polonia și Italia, spune antreprenorul.Capacitatea de procesare a fabricii este de 14.000 tone anual însă, deocamdată este utilizată la mai puțin de jumătate de capacitate. De ce? Paradoxal, dar și din insuficiența materiei prime, adică a mărului ecologic.

Din motivul insuficienței materiei prime am decis să înființăm, la 1,5 km de s. Brânzeni, o livadă de 250 ha unde cultivăm mere utilizând metodele agriculturii organice. În preajma livezii am construit și un bazin de irigare cu o suprafață de 2 ha pentru a ne asigura că obținem mere de calitate, adică curate din punct de vedere ecologic și de un calibru potrivit pentru instalațiile noastre de procesare și uscare. La fabrică am investit și în construcția unei stații de epurare a apelor uzate, cu o capacitate de 250 metri cubi. Suportul acordat în cadrul proiectului ”Livada Moldovei”, scutirea de taxa pe valoarea adăugată și a taxelor vamale la achiziția echipamentelor  a fost unul benefic pentru dezvoltarea dinamică a întreprinderii noastre tehnologizate, susține administratorul companiei.Întreprinderea a contractat un credit preferențial, prin intermediul proiectului ”Livada Moldovei”, de 620 mii euro. Banii au fost investiți în modernizarea mașinii de tăiat mărul pentru chipsuri.

Pe piața din Republica Moldova, SRL ”Maestro Fruits” vinde doar 1,5 – 2% din tot ce produce.

Sursa: Livada Moldovei
loading ...