Festivalul pomușoarelor și al mierii, organizat în acest weekend, a fost un succes și pentru producători, și pentru consumatori. Primii au putut să-și vândă producția pentru care au muncit un an întreg, iar cei din urmă – să-și facă plinul cu bunătăți.
Potrivit organizatorilor, peste 30 de apicultori și producători de pomușoare și-au prezentat ofertele la târgul de la Ciocana. Mure, afine, goji, zmeură, miere, polen, propolis și alte delicii au fost la mare căutare în zilele de sâmbătă și duminică.
A fost foarte bine. Producătorii au vândut, în medie, până la 300 kg de pomușoare pe zi. Am avut mure 4 soiuri, zmeură remontantă 2 soiuri, coacăză neagră, coacăză roșie 2 soiuri, fructe goji – diversitatea a fost mare. Oamenii au cumpărat și puieții de afine pe care i-am adus ca decor. Crește interesul populației pentru pomușoarele autohtone și asta ne bucură, a declarat pentru AGROMEDIA, Aneta Ganenco, președintele AO „Pomușoarele Moldovei”.
Concurența, dar și solicitările consumatorilor îi determină pe producători să diversifice produsele, să investească și să dezvolte strategii de marketing. Astfel, noi avem o gamă mai variată de produse și consumatorii – alegere mai vastă, mărturisește Ion Maxim, directorul AO “Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova”.
Au fost vânzări, mulțumim. E bine, ținând cont de faptul că în oraș se organizează mai multe târguri. Apicultorii se orientează și, pe lângă miere și produse apicole, mai vin și cu produse noi cum sunt: miere cremă cu fructe liofilizate, miere cu diverse pomușoare. De asemenea, pun accent pe diverse tipuri de ambalaj, spune Ion Maxim.
Festivalul este organizat de AO „Pomușoarele Moldovei” și AO „Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova”, în parteneriat cu Pretura sectorului Ciocana și cu susținerea Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală (USAID). Festivalul este la a doua ediție și și a avut în jur de 5000 vizitatori.
Și anul acesta, festivalul a fost organizat inclusiv cu scop caritabil. Au fost colectați bani din care vor fi cumpărate mai multe coșuri cu bunătăți pentru familii social vulnerabile.
În prezent, în Republica Moldova, sunt circa 7000 de apicultori care au în gestiune peste 265 mii familii de albine, iar producători de pomușoare sunt aproximativ 600 de gospodării.
AGROMEDIA este partener media al evenimentului.