GOGOȘARI – TEHNOLOGIA DE CULTIVARE. Plantare, lucrări necesare

12 mai 2023
Gogoșarul, cunoscut sub denumirea populară de ardei gogoșar și sub denumirea științifică de Capiscum annuum „Gogosar”, provine din familia Solanaceae și face parte din aceeași familie botanică cu tomatele, vinetele și cartoful.

Soiurile de gogoșari sunt cultivate doar în Republica Moldova, România, Bulgaria, Ungaria și Serbia. Gogoșarul se cultivă pe suprafețe întinse în țara noastră, atât în câmp, cât și în grădini, sere și solarii.
 

Cum se cultivă gogoșarii?

Gogoșarul este mai pretențios decât tomatele în ceea ce privește căldura. Preferă temperaturi de 18-30° C pe timpul zilei, suportând și temperaturi de peste 35° C. Pe timpul nopții, sunt ideale temperaturile de 15-18° C pentru creșterea lăstarilor și buna înflorire a acestora. Limita inferioară pentru plantele de gogoșar este de 8° C, iar la temperaturi de sub 1° C, plantele mor. Semințele de gogoșar germinează bine la temperaturi de 20-25° C timp de 8-13 zile.



Este o plantă care iubește lumina, iar lipsa acesteia provoacă creșterea vegetativă, în detrimentul fructificării. Soarele și temperaturile excesive din timpul verii provoacă arsuri pe fructele de gogoșar.

Gogoșarul are nevoie de cantități însemnate de apă, în special în perioada apariției și creșterii fructelor. Deficitul de apă din sol determină creșteri reduse, plante debile și îmbătrânite, avortarea florilor, ofilirea și moartea plantelor. În cultura gogoșarilor, este recomandată irigarea prin picurare.

În ceea ce privește solul, gogoșarul are cerințe moderate, vegetând pe soluri cu fertilitate moderată. Preferă solurile cu textură medie-ușoară, bine drenate, reavene, bogate în materie organică, lutoase, nisipo-lutoase și nisipoase. Gogoșarul preferă solurile cu un pH de 5,5-6,8.
 

Cum se plantează gogoșarii?

Cultura de gogoșar se poate înființa în grădină, sere sau solarii, precum și în câmp. În grădină, cultura gogoșarului se înființează la două săptămâni după cultura de tomate, prin răsad produs în spații protejate. Semințele de gogoșar se seamănă la începutul lunii martie. Vârsta răsadului de ardei pentru plantare în câmp este de aproximativ 60 de zile de la răsărire. Pentru a putea fi plantat în grădină sau câmp, răsadul de gogoșar trebuie să fie bine dezvoltat, sănătos și bine călit.

Citește și: CULTIVAREA ARDEIULUI ÎN TEREN PROTEJAT

Înființarea culturii de gogoșar în grădină sau câmp se realizează orientativ după 15-20 mai în partea de Sud a țării și după 25 mai în partea de Nord, atunci când condițiile meteorologice permit plantarea și temperatura solului este peste 15° C mai multe zile consecutive.

Cele mai bune culturi premergătoare pentru gogoșari sunt cele de castravete, dovleac, dovlecel, ceapă, praz, usturoi, morcov, păstârnac și sfeclă. Este recomandat un asolament la 3-4 ani, iar pe locul unde se va cultiva gogoșar nu se revine cu solanacee, cum sunt tomatele, vinetele și cartofii.

Gogoșarul se plantează la o distanță de 35 cm între plantele de pe rând și la 60-100 cm între rânduri.
 

Ce lucrări sunt necesare pentru cultura de gogoșari?

Pe parcursul cultivării gogoșarilor, se efectuează lucrări de completare a golurilor la 7-10 zile după plantare, prășit, ruperea primului fruct sau a primei flori.

Pentru a preveni carența de calciu la gogoșar, se recomandă aplicarea unei fertilizări optime.

Citește și: SCHEMA DE TRATAMENT LA TOMATE

Pentru combaterea buruienilor, se recomandă plivitul. La înființarea culturii, se aplică folie de mulcire.

Când se recoltează gogoșarul?

Gogoșarul se recoltează atunci când fructele sale au ajuns la maturitatea biologică, obținând culoarea roșie. Perioada de recoltare a gogoșarului diferă în funcție de soiurile sau hibrizii cultivați.



Sunt cunoscute beneficiile gogoșarilor, fiind bogate în antioxidanți, vitamine, acid folic și alte minerale, cum ar fi fier, magneziu, zinc și seleniu. Gogoșarul este utilizat pentru consum în stare proaspătă, copt, gătit sau conservat. În industrie, este utilizat în murături și conserve.

Citește și: PLANTAREA CASTRAVEȚILOR ÎN SACI

Gogoșarii se numără printre legumele preferate de gospodine pentru conservele pentru iarnă. Vedeți mai jos rețeta de gogoșari în oțet.
 

Gogoșari în oțet – rețetă

Ingrediente
  • 2 kg de gogoşari (cântăriţi după ce au fost curăţaţi)
  • 350 ml oţet de 9 grade
  • 1000 ml de apă
  • 30 g (1 lingură) de sare grunjoasă neiodată
  • 180 g (6 linguri) de zahăr
  • 1 rădăcină de hrean
  • 3-4 foi de dafin
  • boabe de piper, boabe de muştar
Mod de preparare

Tăiaţi gogoșarii în sferturi. Spălați seminţele de pe ei. Puneţi la fiert oţetul împreună cu apa, sarea, zahărul şi condimentele. Când lichidul ajunge la fierbere, puneţi gogoşarii şi lăsaţi-i timp de 4-5 minute maxim. Nu trebuie să fiarbă, ci doar să se înmoaie puţin. Aşezaţi gogoşarii în borcane, frunzele de dafin şi câteva fâşii de hrean, cât mai compact, dar fără să îi presaţi, trebuie să stea lejer, ca să aibă loc oţetul să intre printre ei. Lăsaţi oţetul să se răcorească puţin, apoi turnaţi-l peste gogoşari şi capsaţi borcanele. Lăsaţi borcanele să se răcească în voie. Gogoşarii vor fi muraţi cam în 10-14 zile, depinde şi de temperatura la care îi ţineţi.

Sursa: Plantmaster
loading ...