SCHEMA DE TRATAMENT LA TOMATE. Cum și când să faci stropirea roșiilor

11 mai 2023
De la plantare până la recoltare, roșiile au nevoie de mai multe tratamente pentru a obține o recoltă bogată. Cum și când să faci stropirea acestor plante din grădina ta, de câte tratamente este nevoie și cu ce boli și dăunători trebuie să lupți în cultura de tomate, vezi în material.

Tratamente la răsadul de roșii

Primul tratament pe care îl aplici roșiilor este în faza de răsad, pentru a preveni căderea plăntuțelor,  un fenomen destul de frecvent atunci când produci răsaduri.

Tot în faza de răsad mai aplici un tratament pentru musca minieră a solanaceelor. Timpul de pauză este de 3 zile pentru fiecare tratament.

Următoarea stropire pe care o faci roșiilor este tot în faza de răsad, înainte de plantare. Vei folosi un produs pentru combaterea următoarelor boli: făinare, mană, pătarea albă și cafenie, dar și pentru alternarioză. Timpul de pauză este de 3 zile.



Tot în aceasta perioada, se mai face un tratament pentru tripși, musca minieră și acarieni. Timpul de pauză este de 3 zile.

Tratamente la plantare roșii

La plantare, se va aplica un tratament pentru fuzarioză. În același timp, o să fie nevoie și de un tratament pentru buha semănăturilor, cărăbușul de mai și viermele de sârmă.

După ce au trecut 7-10 zile de la plantare, roșiile primesc un tratament pentru făinare, pătarea cafenie și alternarioză. Timpul de pauză este de 3 zile.

Mai departe, se aplică un tratament pentru afide și omida fructelor. Timpul de pauză este de 7 zile. Tratament se face și pentru musculița albă de seră și acarieni, iar timpul de pauză este de 3 zile.

La 10-14 zile de la tratamentul anterior se va aplica iarăși un tratament pentru mană, făinare, pătare cafenie, alternarioză și putregai cenușiu. Timpul de pauză este de 3 zile.

Pentru afide, se aplică un alt tratament, iar timpul de pauza este de 7 zile. Tratament se aplică pentru tripși, musca minieră și acarieni, iar timpul de pauză este de 3 zile.

La 10-14 zile de la tratamentul anterior, plantele au nevoie de încă o stropire pentru alternarioză, mană, pătare cafenie și făinare. Timpul de pauză este de 3 zile.

Pentru musca minieră a solanaceelor se aplică încă un tratament, iar timpul de pauză este de 3 zile. Pentru acarieni, se va face încă un tratament, iar timpul de pauză este de 1 zi.

Următorul tratament este la 10-14 zile de la cel anterior. Se va aplica o stropire pentru mană, pătarea frunzelor, bășicarea fructelor și alternarioză, iar timpul de pauză este de 7 zile.

Se face un tratament pentru omida fructelor, molia tomatelor (Tuta absolută), dar și pentru omizile defoliatoare. Timpul de pauză este de 2 zile. De asemenea, se face un tratament pentru acarieni, iar timpul de pauză este de 3 zile.
La 10-14 zile de la tratamentul anterior va trebui să faci o stropire pentru mană, pătarea frunzelor și bășicarea fructelor. Timpul de pauză este de 3 zile.

Pentru omida fructificațiilor și molia tomatelor se face un alt tratament, iar timpul de pauză este de 3 zile. Tot acum este necesar un tratamentul pentru musculița albă de seră și acarieni. Timpul de pauza este de 3 zile.
La 10-14 zile de la tratamentul anterior se face o stropire cu pentru mană, făinare, putregai cenușiu, alternarioză și pătarea cafenie. Timpul de pauza este de 3 zile.

Se repetă tratamentul pentru omida fructelor și molia tomatelor, pentru acarieni.

Ultimul tratament se face la 10-14 zile de la cel anterior: pentru făinare și putregai cenușiu, pentru omida fructelor, molia tomatelor și omizi defoliatoare.

Spor la grădinărit!

Sursa: Cum să
 
loading ...