GOJI, CULTIVARE SUB FORMĂ DE TUFĂ ȘI POM. Plantare și îngrijire

12 nov 2024
Goji numit ştiinţific Lycium Barbarum, din familia Solanacee, este original din Tibet, fiind o sursă importantă de vitamine pentru organism şi o cale stabilă de venit pentru fermieri. Goji poate fi cultivat ȋn sistem tufă sau pom. Iubește zonele însorite, preferând pantele aşezate cu orientare spre sud, și soluri cu un pH de 6-7. Rezistă bine la variații de temperatură ȋntre -25 grade Celsuis şi +40 grade Celsius. Înflorește începând cu luna mai şi fructifică ȋncepând cu luna iulie, se pot obține producții importante.


Cum obținem materialul săditor de Goji

Obţinerea materialului săditor se poate face prin semănare directă, în alveole sau răsadnițe, sau prin butășire. Semințele de goji se pun în apă aproximativ 4 ore înainte de plantare. După așezarea semințelor în răsadnițe, acestea se vor acoperi cu un strat foarte fin de turbă și se vor uda încet folosind un pulverizator. Menținând o temperatură constantă de 2022 grade în 78 zile. După, semințele de goji vor germina, moment în care temperatura poate scădea, pentru aclimatizare la 4 grade până la maxim 6 grade. Luminozitatea este foarte importantă, în caz contrar plantele vor crește lungi și subțiri iar ulterior vor muri.

Citește și: FRUCTELE DE GOJI: beneficii și proprietăți 

Când plăntuțele nou apărute au 6-8 frunze, se pot repica în ghivece mai mari care să le asigure destul loc de dezvoltare. În ghivecele de 9 x 9 cm utilizate frecvent, dezvoltarea anuală a plantei goji poate fi de maxim 60 cm în condiții de fertilizare ecologică. Planta se poate dezvolta suficient de bine ajungând la dimensiuni de 70- 80 cm în ghivece sau săculeți de 20 x15 cm.

Cum stimulăm puietul de Goji să rodească mai repede

Metoda butășirii reduce perioada până la fructificare. Din ramurile rezultate în urma tăierilor, se poate obţine un număr mare de butaşi pentru înmulțire, dar trebuie aleşi doar arbuştii cei mai viguroşi şi sănătoşi. Marcăm plantele ajunse la maturitate ce corespund cerinţelor şi din ramurile tăiate confecţionăm butaşi, cu lungimea de 10-15 cm şi 6-8 ochiuri.
 
Pe zona de ȋnrădăcinare se îndepărtează lăstarii laterali la primele 3-4 ochiuri. Dacă utilizăm ramuri obţinute din perioada de vegetație (tăieri de rărire), se alege partea de ramură semilemnificată. Butaşii astfel aleşi şi pregatiţi, sunt introduşi ȋn ghivece sau incinte ȋn care a fost pusă turbă. Substratul se ține umed iar udarea se va face moderat.
 
După 8 săptămâni, se face repicarea butaşilor ȋn ghivece cu volum mai mare, ȋn care a fost pus un amestec de turba cu perlit şi ȋngrăşământ organic. La 6 săptămâni după repicare, se aplică pe solul ghiveciului îngrăşământ organic.

Citește și: „MIRACOLUL” DE LA CHIRILENI. Istoria antreprenoarei Elena Vetrici
 

Plantare Goji

Plantarea se face de obicei toamna sau primăvara (în luna martie), când plantele sunt ȋn repaus, ȋn timp ce plantele ȋn ghiveci pot fi plantate şi ȋn perioada de vară-toamnă. Deși există o rată de prindere ridicată, pentru plantarea din timpul anului, planta poate suferi destul de mult din cauza temperaturii ridicate, iar partea verde a plantei de goji, dezvoltată la acel moment, se poate usca.
 
Schema de plantare depinde de tipul culturii şi mărimea suprafeţei. Pe suprafete mici, pot fi utilizate densităţi mai mari (1,5 m ȋntre plante pe rând şi 2 m ȋntre rânduri), ȋn timp ce la suprafeţe mari este nevoie de densităţi mai mici (1,5 m ȋntre plante pe rând şi 3 m ȋntre rânduri), pentru a permite utilajelor deținute să execute lucrările. Distanța minimă de dezvoltare a arbustului de goji este de 1,5 metri. După trasarea terenului, se fac gropi cu dimensiunea 20 cm X 20 cm şi adâncimea de 30 cm.


 
Pregătirea pentru plantare constă în fasonarea plantelor, adică scurtarea rădăcinilor la cca 20 cm şi mocirlirea rădăcinilor. Mocirlirea se realizează prin introducerea sistemului radicular într-un amestec de consistenţa smântânii realizat din pământ (de preferinţă galben), bălegar proaspăt de bovină şi apă. Se acoperă cu pământ rădăcinile plantei iar la suprafaţă, pământul se tasează bine pentru a nu rămâne cumva aer la rădăcină. Se aşează ȋngraşăminte. Apa se administrează în funcţie de necesităţi dar primele zile după plantare pământul trebuie să fie umed.
 
Goji este un arbust ce poate fi cultivat atât ca tufă cât şi ca pom, ambele metode având avantaje şi dezavantaje, în funcţie de preferinţa fermierului.
 
Cultivarea sub formă de tufă presupune: • acoperirea cu folie agrotextilă a rândurilor de plantare, deoarece ramurile sub greutatea fructelor, neavând araci sau spalier de susţinere, ajung pe suprafaţa solului. • o distanţă mărită între plante pe rând, pentru a preveni suprapunerea ramurilor de la două plante dezvoltate. Metoda cultivării sub formă de tufă necesită mai puţine tăieri de rărire, iar recoltarea se poate face manual. Poate realiza producţii mai mari decât varianta de creştere ca pom.
 
Cultivarea sub formă de pom presupune: • o înălțime maximă de 2m a plantei, pentru a ușura accesul la ramurile superioare, pentru stropirea cu fertilizanţi foliari și pentru tăierile de rărire şi culesul fructelor. Orice ramură ce depaşeşte această înălţime va fi eliminată prin tăiere. • scurtarea inițială a plantei la maxim 60 cm pentru a fi stimulată creşterea lateral. Aceasta va reprezenta tulpina arbustului și va fi curățată permanent de frunze și lăstari ce ar putea să crească. • forma şi structură de baldachin, cu mai multe etaje pentru arbuștii de goji, pentru o aerisire și o expunere solară mai bună, toate, pentru un randamentul mai crescut.
 


Distanţa între nivelul treptelor ramurilor principale astfel formate, este de 40-60 cm, pentru a uşura lucrările de întreţinere, pentru a aera planta şi a permite razelor solare un acces la toate părţile plantei.
 
Important, la ambele forme, atât tufă, cât şi pom, trebuie eliminate ramurile neproductive, ce consumă resurse importante de la plantă. Se recomandă tăierea și curățarea arborelui la ieșirea din repaos vegetal, din cauza vremi în continuă schimbare și a gerului care poate afecta planta dacă acesta este tăiată mai devreme.
 
Bibliografie: Tehnologia de cultivare a arbustului de Goji
loading ...