ÎN PREMIERĂ PENTRU HOLTICULTURA DIN MOLDOVA! Guvernul a aprobat, în sfârșit, Programul de Dezvoltare a acestui domeniu. Ce spun producătorii
Legislativul a aprobat în ședinta de ieri Programul de Dezvoltare a Horticulturii 2021-2025, actul legislativ așteptat de producători ani de zile. Solicitat de AGROMEDIA, Vitalie Gorincioi, Președintele Asociației Moldova Fruct, a declarat că votul Guvernului de ieri este meritul agricultorilor din ramura horticulturii, pentru că lor le aparține inițiativa acestui Program.
“Am așteptat ani de zile să avem un document oficial, care ne-ar proteja interesele, ar facilita obținerea de fonduri și ar crea noi piețe de desfacere. Am lucrat asupra Programului vreo doi ani, după care alți doi s-a prăfuit prin anticamere. Ni se spunea că statul nu are bani, pe care noi, de altfel, nici nu i-am cerut. Suntem siguri că acum vom avea acces și la fonduri, dar și investițiile nu vor întârzia să apară”, a menționat dl Gorincioi.
Potrivit lui, cele mai importante probleme, pe care intenționează să le soluționeze grație Programului, sunt accesul la apă și la banii ieftini. Președintele Moldova Fruct a mai adăugat că la elaborarea documentului s-a pornit de la piață, nu de la producere. “A fost studiată experiența țărilor dezvoltate și incluși indicatori concreți, care arată planurile noastre exacte pentru următorii ani. Acum avem un document oficial cu care putem merge la bănci, la investitori sau parteneri de dezvoltare”, a reiterat dl Gorincioi.
Planul de Dezvoltare a Horticulturii 2021-2025 a fost elaborat cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova și este documentul de politici cu privire la eforturile și intervenţiile Guvernului în sectorul horticol, direcţionate spre dezvoltarea sustenabilă a acestuia.
Actul face referire și la problemele-cheie pentru exportul fructelor și legumelor proaspete din R. Moldova. Este vorba de calitatea necorespunzătoare și insuficientă a produselor horticole, inabilitatea de efectuare a livrărilor planificate anul împrejur, lipsa cooperării dintre producători, preponderent din cauza unei combinații de factori istorici dar și din cauza lipsei stimulentelor juridice și financiare și a ‘modelelor exemple’ – adică grupuri de producători de succes; accesul limitat la informația despre piețele internaționale, activități de marketing insuficiente din partea asociaților profesioniste, producătorilor agricole și exportatorilor și lipsa brandului, strategiei de marketing și atragere a investițiilor pentru dezvoltare.
Despre importanța și necesitatea Programului de Dezvoltare a Horticulturii vorbește și creșterea suprafețelor alocate producerii horticole. În perioada 2010-2018, suprafața alocată culturilor horticole a crescut cu 20,5%. Conform datelor Biroului Național de Statistică pe toate formele de proprietate, în total pe țară, la 1 ianuarie 2018 au fost înregistrate 2,50 mil. ha de terenuri agricole. Suprafața agricolă utilizată, în anul agricol 2017 a fost de 1832,4 mii ha (73,4% din total terenuri agricole), din care 243,1 mii ha (13,3%) au revenit culturilor horticole.
Dacă e să ne referim la creșterea productivității la hectar, volumul de producere este în continuă creștere. În plus, a crescut consumul pe locuitor în an de fructe și legume - cu 16% în perioada anilor 2014-2018, atingând nivelul de 168,1 kg, peste minimul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății de 144 kg.
Vitalie Gorincioi a mai subliniat că Programul adoptat este unul intangibil, indiferent de schimbarea guvernelor.