LIVADĂ EXOTICĂ LA CĂUȘENI. Fermierul culege câte 40 kg de smochine per pom

06 sep 2024
Vasile Iepure este un fermier din satul Hagimus, raionul Căușeni, care de patru ani crește o livadă exotică. A schimbat doi puieți de piersic pe doi de smochin și a ajuns să dezvolte o afacere profitabilă. Fructele, mai rar întâlnite la noi, sunt foarte solicitate pe piața autohtonă, chiar dacă prețul unui kilogram ajunge până la 200 de lei, scrie Studio L.
 
În prezent, agricultorul își produce singur puieții de smochin, iar de la doi pomi luați prin barter acum 15 ani, astăzi se laudă cu o livadă de peste 170 de smochini.


 
Inițial, am sădit pomii pentru nepoți. Ulterior, am învățat de pe internet cum se înmulțesc. Am testa, mi-a reușit și așa am ajuns la o livadă întreagă. Prima roadă este la început de iunie. În acest an, pentru că a fost rece, florile au avortat. Dar roada 2 este bogată, vom avea smochine până la final de noiembrie. Frunzele cad, dar fructele rămân și se coc, povestește Vasile Iepure.
 
Fermierul spune că, pentru coacerea mai rapidă a fructelor, pe timp de vară, o parte dintre frunze se rup, iar pe pom rămân doar cele mai tinere. Bărbatul afirmă că puieții se adaptează foarte bine la condițiile meteo de la noi, dar pe timp de iarnă trebuie acoperiți cu pământ. Întreținerea smochinilor nu este complicată, dar necesită implicare constantă. Pomii au nevoie de irigare la timp. Planta nu a dezvoltat încă dăunători în Moldova, de aceea nu necesită tratamente.
 
Primii 3 ani după plantare, pomii sunt mai sensibili, au nevoie de protecție. Aplec pomii și îi astup cu pământ. În acest mod, îi protejez de îngheț. Am instalat irigare prin picurare în toată livada. Nu-i stropesc cu nimic. Cel mai bătrân pom are 15 ani și dă o roadă constantă de 40 de kg. Pomii tineri dau până la 10 kg, spune nea Vasile.


 
Smochinele nu sunt doar delicioase, ci și pline de nutrienți, fiind o sursă excelentă de vitamine și minerale, precum cuprul, potasiul și magneziul.
 
La smochin, frunzele sunt și mai folositoare decât fructele, facem ceaiuri din ele. Sunt bune pentru negi și alunițe, explică bărbatul.
 
Nea Vasile își vinde smochinele proaspete la piețele și magazinele din țară, la prețuri între 100 și 200 de lei per kilogram.
 
 
loading ...