PLANTELE ȘI FRUCTELE DE ARDEI SE OFILESC ȘI PUTREZESC? Vedeți care este cauza

11 aug 2023
Mana ardeiului, Phytophthora capsica, mai este cunoscută și sub numele de putrezirea rădăcinii, tulpinii și a fructelor de ardei. A fost semnalată pentru prima dată în SUA - în anul 1919, apoi în Italia - în anul 1927, după care s-a extins în toată Europa cu o frecvență de până la 40-50% în culturile de câmp.

Simptome - Mana ardeiului
Atacul este frecvent pe frunze, fructe și seminte, mai rar pe tulpini și rădăcini. Frunzele atacate prezintă pete circulare în dreptul cărora țesuturile par opărite și se acoperă în scurt timp cu un puf albicios. Țesuturile afectate se decolorează, se brunifică și se usucă. Tulpinile atacate au la bază o zonă inelară, verde-închis apoi cafenie-brună, ceea ce produce imediat ofilirea și uscarea plantelor.

Fructele atacate prezintă pete apoase, verzi-închis, apoi galbene. În dreptul acestora, tesuturile se scufundă și se usucă sau se acoperă cu un mucegai fin albicios. Uneori pe zonele afectate se pot instala ciuperci ca Alternaria capsici-annui.



Sămânța din fructele atacate poate putrezi sau are aspect normal, dar conține miceliul infecțios al ciupercii.

Agentul patogen - Mana ardeiului
Agentul patogen este Phytophtora capsici. Transmiterea ciupercii de la un an la altul se poate realiza fie prin sporii de rezistență rămași în resturile vegetale, fie prin sămânța infectată. Ciuperca are o răspândire generalizată în plantă. În timpul vegetației, sporii acesteia sunt purtați de vânt și de picăturile de ploaie sau prin apa de la irigațiile prin aspersiune. Sursele de spori sunt bogate, deoarece, ciuperca atacă pepenii verzi și galbeni, dovleceii, castraveții, vinetele, tomatele și morcovul.

Prevenire și combatere - Mana ardeiului
Metodele de prevenire includ alcătuirea unui asolament legumicol în care ardeiul să nu revină după una din plantele gazdă ale ciupercii. De asemenea, la producerea răsadului trebuie să se folosească sămânță sănătoasă.

În cursul vegetației, se aplică tratamente cu fungicide specifice.

Sursa: Botaniștii.ro
 
loading ...