MOLDOVA CUNOSCUTĂ LA NIVEL INTERNAȚIONAL PENTRU PRODUCȚIA DE CAISE

07 jul 2020
 
Republica Moldova a intrat în top 20 de țări exportatoare de caise. Datorită creșterii suprafeților de livezi intensive, fermierii obțin produse de calitate înaltă, care ajung și pe piețele externe. Acum câțiva ani, în țară erau plantate doar câteva soiuri de caise, însă datorită tehnologiilor moderne, cum ar fi sistemele de irigare, dar și a suportului obținut prin diverse programe, agricultorii obțin diverse soiuri rezistente și transportabile la distanțe lungi. Progresul în acest domeniu este vizibil, iar profiturile au devenit, ultima perioadă, mai mari.
 

Acum câțiva ani, caisele erau importate în Moldova, iar acum ne putem bucura de producție autohtonă de calitate și la un preț mai mic. Unele dintre cele mai bune soiuri sunt “Kyoto”, “Lady Cot”și ”Delice Cot”. Din cauza intemperiilor din acest an, multe fructe au înghețaț, însă la capitolul calitate am avut de câștigat. Pentru a dezvolta o afacere de succes, fermierii trebuie să consulte specialiști, care le-ar recomanda să planteze soiuri mai rezistente la intemperii. De asemenea, trebuie cultivate varietăți cu o perioadă de înflorire mai târzie, iar recolta să se maturizeze mai devreme. Astfel, ei pot obține un profit destul de bun din afacerea cu caise”, a menționat Vitalie Gorincioi, președintele Asociației “Moldova Fruct”.
 
De asemenea, specialiștii recomandă ca plantațiile intensive să fie dotate cu plase antigrindină și sisteme de irigare, deoarece lipsa precipitațiilor sporește vizibil calitatea fructelor. Pentru a obține o roadă bogată, trebuie plantate soiuri de calitate înaltă, rezistente la condițiile climatice din țară. La momentul actual, producătorii vând un kilogram de caise cu până la 25 de lei, în funcție de mărimea și calitatea fructelor.

Poze: Molodva Fruct
loading ...