MUNCA ÎN SERE ESTE ÎN TOI. Au apărut primii castraveți moldovenești

01 apr 2022
În această perioadă, legumicultorii se pregătesc pentru  plantarea legumelor în serele ce nu sunt încălzite. Fermierii pregătesc solul, își aleg cu grijă rasadul și aproximativ într-o săptămână vor începe plantarea acestuia.

Serghei Ganceruc din satul Speia, raionul Anenii Noi crește legume în sere pe o suprafață de un hectar. În acest an, legumicultorul plantează tomate și speră că la începutul lunii iunie va culege prima roadă.

Noi încălzim parțial serele și am început să plantăm rasadul deja. Anul acesta vom avea doar o cultură, tomate. Dacă natura va ține cu noi și va fi timpul bun, atunci la sfârșit de mai vom avea prima roadă, iar dacă va fi frig, atunci în iunie. Anul acesta economisim pe căldură, cheltuielile sunt foarte mari.

Fermierul își produce singur rasadul. Este mult mai ieftin și așa este sigur că va avea un material săditor de calitate, întrucât vine dintr-o familie de agricultori, de 12 ani crește legume în sere și în câmp deschis și cunoaște foarte bine domeniul.

Facem singuri rasadul, împreună cu tata. Muncim foarte mult. În acte sunt director, dar lucrez la pământ, uneori și câte 24 de ore pe zi. Lipsa forței de muncă este o problemă gravă în agricultură. De foarte multe ori am rămas fără lucrători. Eu îndeplinesc toate funcțiile, de la administrator, până la paznic. Am dormit în câmp ani la rând.

Serghei povestește că legumicultura este una dintre cele mai complicate ramuri ale agriculturii, iar în Moldova este și mai greu în acest sector, se confruntă cu un șir de probleme.

Să crești legume este o provocare mare. În ultimii ani, au apărut o mulțime de dăunători cu care ne este foarte greu să luptăm. Moldova nu are producție de entomofagi, iar să-i importăm este aproape imposibil și ne invadează dăunătorii. E greu, dar nu renunț, aceasta e menirea mea, eu iubesc munca pe care o fac, chiar dacă este din ce în ce mai greu și nu reușesc să fac mare bani din asta.

Pentru a avea roadă bună și un produs de calitate, plantele trebuie îngrijite corespunzător. La ce trebuie să atragă atenția fermierii și care este secretul unei recolte bune a explicat, pentru AGROMEDIA, Iurie Begal, expert în domeniu.

Este foarte important ca solul să fie afânat la 15, 20 cm.  Plantarea tomatelor și castraveților se face atunci când  temperatura solului a ajuns la 10 grade. De asemene, este nevoie să fie acoperit cu folie de agril pentru a menține temperatura constantă. Un alt factor important este irigarea, aceasta trebui să fie doar cu apă caldă, de 18, 20 de grade.

Potrivit lui Iurie Begal, pe piață au apărut primii castraveți moldovenești. Aceștia sunt din serele cu încălzire totală de la Sângerei și din regiunea transnistreană și se vând cu prețul de 70 de lei kilogramul, dar sunt mult mai gustoși și mai aromați decât cei de import, care se vând cu un preț mai mic. După 20 aprilie vom avea la tarabe salata și ridichea autohtonă.
loading ...