NOI SOIURI DE ALUN PRODUSE ÎN SUA VOR FI PLANTATE ȘI ÎN MOLDOVA. Detalii de la compania care le importă

23 dec 2021

13 soiuri noi de alun, produse la Institutul de Tehhnologie din Oregon, SUA, urmează să ajung în scurt timp în R. Moldova. Compania EUROALUN, cea care a înființat peste 167 000 puieți prin toată țara, inclusiv livezi proprii și livezi intrate în circuit ecologic, este cea care a contractat varietatea de pomi și în primăvară urmează să le planteze pe lotul experimental.
 
Solicitat de AGROMEDIA, Sergiu Melnic, specialist calitate, EUROALUN, ne-a comunicat că este vorba despre un proiect de cercetare și că în acest sens a fost instituit un parteneriat cu Institutul de Tehnologie din Oregon.
 

„Este cea mai dezvoltată regiune din SUA care cultivă fructe în coajă (nuci, alune, migdale), dispune de un laborator ultraperformant în câmp și are bază științifică anume pentru a dezvolta soiurile cele mai bune pentru industrie, consum proaspăt, consum verde.
 
Specialiștii din cadrul Institutului ne-au stabilit contacte cu menținătorii acestor soiuri din țările europene, care le propagă prin metodologia in vitro. Aceste soiuri sunt devirusate și suntem asigurați că nu importăm anumite maladii pe teritoriul R. Moldova, pentru că foarte multă lume are anumite rezerve când aduce material săditor. Și asta pentru că imporți de pe alt continent și nu întotdeauna știi calitatea produsului. Am avut grijă ca din punct de vedere fitosanitar să fie respectate toate cerințele și criteriile”
, a menționat dl Melnic.
 
Potrivit lui, toate cele 13 soiuri dețin brevet, sunt mai rezistente la anumite boli și pretabile pentru consum curent, arome, gusturi, uleiuri etc.
 
„EUROALUN, în calitate de promotor ai soiurilor, diversifică gama de varietăți existente la nivel național și avem drept scop ca produsul să fie cât mai interesantă pentru toate categoriile de investori”, a precizat sursa.
 
Sergiu Melnic: Optăm pentru varietăți tardive și precoce în maturare
 
 Acum, noua achiziție e în drum spre Moldova și în primăvara anului viitor urmează să fie plantate pe lotul experimental al companiei.
 
„Am luat o anumită cantitate de fiecare soi, zeci de puieți – un lot reprezentativ. Le vom planta în pepinierele noastre de testare, unde avem deja câteva soiuri europene. Am primit de la instituțiile de la noi, specializate în înregistrarea soiurilor, delegație oficială cu titlu de testare la nivel național pentru noile culturi.  Le vom monitoriza. Se poate întâmpla ca din 13 să fie pretabile doar zece, trei sau chiar niciunul”, a subliniat Sergiu Melnic.
 
Cele 13 varietăți intră în rod la fel ca alte soiuri de alun, doar că pot avea epoci de maturare de câteva luni distanță.
 
„Noi optăm pentru varietăți tardive în vegetație – ca să nu fie afectate de înghețurile de primăvară - și precoce în maturare, ca să nu ajungem prin octombrie-noiembrie, când deja clima nu permite să intre utilajul în câmp. Toate au fost dezvoltate pentru productivitate, nu pentru biodiversitate sau ornamental, nu toate însă pot fi compatibile cu zona noastră.
 
Noi respectăm procedura națională de înregistrare a soiurilor în R. Moldova și e nevoie de o perioadă de, cel puțin, trei ani, ca să vedem dacă vegetează, dacă fructifică prognozat etc.”
, ne-a asigura expertul EUROALUN. 
 
Soiurile care se vor manifesta cel mai bine vor fi înregistrate și vor completa gama de soiuri care sunt oferite producătorilor.  
 
Precizăm că alunul din R. Moldova se situează în prezent pe locul trei în topul culturilor nucifere la capitolul suprafața plantației și volumul de producție. Potrivit estimărilor, terenurile plantate cu alun au depășit 1 000 hectare și asta grație înființării active a livezilor noi din ultimii trei ani (100-200 ha anual). Investițiile în plantații, înainte de fructificare și în funcție de tipul tehnologiilor agricole, pot varia în limita a 165-230 mii lei per hectar.
loading ...