NUCILE PROASPĂT CULESE: O NOUĂ TENDINȚĂ PENTRU PRODUCĂTORII DIN R. MOLDOVA

15 sep 2023
Săptămâna aceasta, a început sezonul vânzărilor pentru nucile cu coajă tare, proaspăt culese. Nucile proaspăt culese se vând în prezent doar pe piaţa internă a Moldovei, în pungi de plastic sau plase de 4-6 kg. Prețul de pornire la retail este de 80-90 lei/kg.
 
Acesta este un produs specific: un fruct complet copt, decojit de pe pericarpul verde, spălat și doar puțin uscat (nivelul de umiditate al miezului este de 15-30%, și nu de 5-7% ca în produsul familiar consumatorilor).
 
Sezonul nucilor proaspăt recoltate durează aproximativ o lună și jumătate, până la două luni. Cea mai mare parte a acestui produs este vândută la târgurile de weekend ale orașului și prin sisteme de livrare direcționate către clienți. Anul acesta, planurile producătorilor sunt să-l lanseze în lanțurile de magazine de tip boutique și de nivel premium. În Moldova, mai multe întreprinderi mici și una mare de cultivare a nucilor, Pomul Regal (135 de hectare de livezi de nuci), vând nuci proaspăt recoltate în ambalaje de consum.
 
Comerțul cu fructe proaspăt culese în coajă ocupă încă o nișă mică, dar în creștere. În același timp, pe de o parte, produsul pare a fi bine cunoscut consumatorului moldovenesc, pe de altă parte, mai are nevoie de promovare și informare a consumatorilor. După cum remarcă producătorii și comercianții, nucile proaspăt culese sunt un produs destul de sensibil la condițiile de depozitare; este mai bine să le plasați într-un frigider sau într-o zonă răcoroasă și ventilată. Nu toți consumatorii știu despre acest lucru, ceea ce duce la scăderea calității sau deteriorarea produsului.
 
Pe viitor, Pomul Regal plănuiește să vândă nuci proaspăt culese în ambalaje din diferite materiale și capacități diferite, dar și să le furnizeze magazinelor cu amănuntul din România.

Sursa: EastFruit
loading ...