PIATRĂ VÂNĂTĂ PENTRU ROȘII. Cum se aplică, ce concentrație are?

01 jun 2023
Pentru cei ce nu știu, piatra vânătă mai este cunoscută și ca sulfatul de cupru. Acesta reprezintă unul dintre cele mai vechi fungicide, care se folosesc pentru a trata bolile plantelor sau ale pomilor. Totodată, substanța se folosește cu succes și în viticultura.
 
Piatră vânătă este o substanță autorizată pentru agricultura ecologică și în același timp, se folosește pentru a elimina carențele de cupru care duc la nașterea bolilor precum mană.

Practic, piatra vânătă reprezintă o sare a cuprului în reacție cu acidul sulfuric. Are o culoare albastră și de multe ori este folosită pentru a prepara zeama bordeleză, în combinație cu varul stins sau hidroxidul de calciu.
 

Ce boli previne piatra vânătă?

Aceasta soluție de piatră vânătă la roșii este utilă pentru a ține la distanță boli precum pătarea bacteriană a tomatelor, pătarea frunzelor, antracnoza, mana, rugina sau antracnoza.
 
Stropiți și suprafața inferioară a frunzelor

Atunci când aplici stropirile, acordă o atenție deosebită și pentru suprafața inferioară a frunzelor, pentru a te asigura că tratamentul își va face treaba. Nu uita că primele semne ale bolilor se pot observa mai ales pe partea inferioară a frunzelor.


 

Soluție de piatră vânătă pentru roșii. Cum se prepară și aplică?

Pentru a prepara această soluție o să ai nevoie de 100 grame de piatră vânătă, 100 grame de var stins și 10 litri de apă. Așadar, o să prepari o soluție cu o concentrație de 1%.
 
Mare atenție! Soluția este corozivă așa că va trebui să o prepari într-o găleată sau într-un recipient de plastic. În niciun caz nu trebuie să folosesti metal.
Prepararea soluției este destul de simplă, prima dată dizolvă piatră vânătă sau sulfatul de cupru în 5 litri de apă, iar apoi varul stins în 5 litri de apă. Amestecă foarte bine soluția și aplic-o în aceeași zi, nu o lăsa să stea de pe o zi pe alta.

 
Când se stropesc tomatele cu piatră vânătă?

Va fi nevoie să aplici 4 tratamente cu zeamă bordeleză pe parcursul unui an. Primul tratament se va aplica după plantare, așadar mare atenție la acest lucru.

După aceea, următorul tratament se va aplica la aproximativ 4 săptămâni de la prima stropire. Cel de-al treilea se va aplica înainte de înflorire, iar ultimul tratament cu soluție de piatră vânătă pentru roșii se aplică după ce plantele au înflorit, în perioada de formare a fructelor.Mai trebuie menționat faptul că tratamentele se aplică doar în zilele fără precipitații sau vânt. Totodată, este indicat să aplici tratamentele dimineața sau după masă, sub nicio formă nu trebuie aplicate în timpul zilei atunci când temperaturile sunt foarte ridicate.
 
Mai mult, trebuie să știi că după aplicarea tratamentului cu zeama bordeleză există și un timp de pauză de 2 săptămâni. Timpul de pauză se referă la numărul de zile necesare să treacă de la aplicarea tratamentului și până la recoltarea tomatelor în vederea consumului.

Sursa: Cum să 
loading ...