Piersicul plat este o cultură relativ nouă pentru agricultura din Moldova, dar una foarte profitabilă, potrivit celor care au reușit să testeze cultivarea lui. Printre cele mai mari avantaje ale acestui fruct sunt rezistența mare la transportare și cererea bună atât pe piața locală, cât și la export.
Andrei Semenciuc din Năvârneț, Fălești are o livadă de piersic în anul 4 de roadă. Fermierul spune că este mulțumit de rezultate pe care le-a obținut până acum. Anul acesta, însă, din cauza secetei mari, va recolta cantități mai mici, însă mai bune decât la celelalte fructe pe care le mai cultivă.
Anul acesta este unul specific. Ca toate celelalte culturi agricole, piersicul plat este și el afectat de secetă. În primul rând, are de suferit mărimea fructului, în al doilea rând – începe să se usuce copacul. Planificăm să instalăm un sistem de irigare prin picurare, dar, deocamdată, avem multe impedimente.
În comparație cu alte fructe, pot spune că este mai rezistent. Spre exemplu, noi avem și caise, mai multe soiuri, dacă cele mai timpurii au reușit să se coacă și au mai avut cât de cât pulpă, atunci soiul care se coace ultimul a rămas așa verde, doar cu sâmburele și coaja. Nu s-au dezvoltat până la final, nu s-au copt, nu avem ce recolta.
La piersicul plat cred că săptămâna viitoare vom începe recoltarea, nu sunt cantitățile din anii trecuți, vom avea și roadă mai puțină, și fructe mai mici, dar este, a declarat pentru AGROMEDIA, Andrei Semenciuc.
Fermierul susține că nu întâmpină probleme la capitolul realizarea fructelor. Fiind cultivat pe suprafețe încă mici, dar și datorită calităților sale gustative, piersicul plat este la mare căutare în piețele și magazinele din țară.
Putem spune că este o cultură de succes. Este cerere pentru acest fruct. Noi reușim să vindem bine toată producția pe piața locală. O dăm la proprietarii frigiderelor, ei spun că se vinde atât în piețe cât și în toate rețelele mari de magazine din țară, menționează fermierul.
Gheorghe Gaberi, doctor în agricultură, proprietarul unei pepiniere de material săditor de piersic plat susține că, în prezent, aceasta este cea mai rentabilă cultură pomicolă din țara noastră. Nu necesită investiții mari și are rezistență sporită la secetă și îngheț, menționează specialistul.
Anul trecut, s-au publicat mai multe materiale care spunea că piersicul plat este o cultură de nișă, dar nu are perspectivă și alte neadevăruri. Este total greșit. De exemplu, un producător din raionul Anenii Noi, în 2021, anul trei de roadă, a reușit să recolteze 19 tone la hectar, anul acesta, se așteaptă la 25 – 30 de tone de piersic plat la hectar. Fermierul este mulțumit și planifică la toamnă să-și mărească livada cu încă 5 hectare.
Este o cultură foarte bună din mai multe considerente. Intră în rod foarte repede, dă roadă substanțială, începând din anul doi. În primii 4 ani, fermierii își răscumpără toate investițiile, care nu sunt atât de mari ca la măr, de exemplu. Nu necesită atât de multe intervenții cu produse fitosanitare. Este mult mai rezistent la condițiile climaterice nefavorabile, secetă, îngheț. O roadă de 15, 20 de tone la hectare se obțin ușor, chiar și fără sistem de irigare, a declarat pentru AGROMEDIA, Gheorghe Gaberi.
Un alt mare avantaj al piersicului plat este piață bună de desfacere. Se vinde bine în toate direcțiile, și la Est, și la Vest, și pe piața locală. În țară, prețurile sunt la nivel de 35, 40 de lei/kg. Pentru export, s-au vândut întotdeauna direct din livadă cu 1 euro/kg, susține Gheorghe Gaberi.
Mai mult, piersicul plat are pulpa mai compactă decât cel obișnuit și rezistă foarte bine la transportare. Recoltat la timp, el poate fi dus și 2, 3 săptămâni. Poate fi păstrat 1, 2 luni în frigider. Eu am păstrat în frigider din iulie, până în octombrie, în stare perfectă.
Este extraordinar de gustos, comod de consumat, are o aromă deosebită. Noi am adus pentru testare mai multe soiuri și s-au adaptat foarte bine la condițiile climatice din Moldova. Vorbim despre soiuri din grupa Ufo 4, Ufo 2, Ufo 6, Sweet Cap- - la fel, un soi extraordinar de bun. Tehnologia nu este complicată, nu diferă foarte mult de cea de cultivare a piersicului obișnuit. Consider că trebuie să promovăm această cultură, nu putem ușor să vindem 3, 4, 5 mii de tone de piersic plat, menționează Gheorghe Gaberi.
Catalogul european de soiuri de piersic plat a fost acceptat în țara noastră, astfel, acestea pot fi plantate. Anul acesta, pentru prima dată, soiurile de piersic plat au fost incluse și în regulamentul de subvenționare.
În prezent, în piețele din Chișinău, piersicul plat se vinde cu prețul de 40 de lei/kg.