SCHEMA DE TRATAMENT LA PIERSIC. Boli și dăunători, metode de combatere

20 mar 2023
Tratament 1. Repausul vegetativ

Se efectuează pentru reducerea rezervei biologice.  Tratamentul se va efectua, atunci când temperatura este trecută de 5-6 °C. Tratamentul se va efectua după tăieri. Concentrația soluției de cupru este recomandat să fie de 1-3 %. În perioada în care vremea se încălzește brusc, iar mugurii au tendinţa să plece, atunci să nu se depășească 1% concentraţie.

Patogeni ţintă: fructificaţiile patogenilor adăpostiţi pe crengile sau tulpina piersicilor, inclusiv bacterii sau ciuperci responsabile pentru apariția de cancere pe tulpină și ramuri.



Polisulfura de calciu are un foarte bun efect antifungic, iar datorită sulfului este și un bun acaricid. Pe langă toate acestea, zeama sulfocalcică acţionează și ca  insecticid. Produsul are un puternic efect caustic, având astfel capacitatea de a reduce drastic rezerva de ouă, larve hibernante sau chiar adulţi.

Citește și: SCHEMA DE TRATAMENTE LA CAIS

Atenție: Între stropirea cu polisulfură de calciu și stropirile cu ulei horticol, trebuie să treacă minim 30 zile.

Tratament 2. La dezmugurit – buton roz

Perioada aceasta şi imediat următoare sunt dintre cele mai importante în lupta cu bășicarea frunzelor. Efectuat asa cum trebuie, tratamentul poate să reducă în totalitate infecţia cu Taphrina deformans. Pe lângă lupta împotriva bășicării frunzelor, stropirile din această perioadă au rolul și de a reduce din rezerva biologică de spori responsabili pentru apariţia monilioza florilor și lăstarilor.

Putem să folosim produse care contin cupru, care sunt ieftine și  în această situatie, foarte eficiente. În plus, cuprul este folosit în agricultura ecologică, iar cei care au livezi în sistem ecologic ar putea foarte ușor să gasească un fungicid omologat.



În cazul în care, în respectiv perioadă avem ploi puternice, umiditate ridicată, care se menține zile la rând, atunci se renunță la cupru și se optează pentru o combinaţie de tipul contact-sistemic.

Tratament 3. Start înflorit

În această perioadă, frunzele sunt suficient de mari, pentru ca stropirile sistemice să fie foarte eficiente. Atenție, nu ori ce fungicid este omologat pentru această fenofază!

În această perioadă riscul în privinţa bășicării frunzelor este cel mai ridicat. Această boală acționează doar asupra frunzelor aflate în creștere. Susceptibilitatea infectării cu Taphrinia deformans se menţine ridicată până în momentul în care frunzele au ajuns la dimensiunea lor normală. Cât timp temperatura este scăzută, sub 28°C, iar umiditatea ridicată, riscul se va menţine într-o oarecare măsură, pentru noile creșteri.



Un alt patogen periculos, care acţionează cu putere în această perioadă este monilioza florilor și lăstarilor.

Tratament 4: Scuturarea petalelor

Acolo unde nu au fost efectuate stropiri, în această fenofază pot să apară primele simptome ale bășicarii frunzelor și monilioză.

Mai departe, atenţia noastră se va menţine în privinţa bășicarii frunzelor, pentru că foliajul încă este în creștere. Odată foliajul ajuns la dimensiunea lui normală nu va mai fi afectat de bășicarea frunzelor, însă devine ţintă pentru ciuruirea micotică a frunzelor. Monilinia va tinde să fie în continuare o problemă, stropirile preventive trebuind să ţintească și acest patogen.



Dăunători

O aplicare cu insecticid în această perioadă are rolul de a elimina eventualele probleme cu afidele, defoliatorii sau alţi dăunători prezenţi în acest moment în livezile de piersic.

Tratament 5: Creșterea fructelor – luna mai

În funcţie de timpurietatea piersicilor, această perioadă  de creștere a fructelor, poate să varieze mult. Din aceasta perioadă, cel puţin bășicarea frunzelor nu ar mai trebui să fie o problemă. Acolo unde mai apar mici lăstari cu frunze bășicate, nu aveţi decât să-i eliminaţi, fără să fie nevoie de aplicarea unui fungicid. Cel puţin nu împotriva acestei boli.

Mai ales la începutul acestei perioade rămâne o problemă ciuruirea micotică a frunzelor. Monilioza oricând pe întreaga perioadă de vegetaţie poate să fie o problemă. Specialiștii recomandă să menţineţi vigilenţa, iar dacă survin condiţii de umiditate ridicată (ploi, grindină), să efectuaţi imediat după o stropire cu fungicid. În cazul în care pomii fructiferi au fost loviţi de grindină, să efectuaţi o stropire cu un fungicid de contact, pentru cicatrizarea rapidă a rănilor.

În această perioadă specialiștii recomandă aplicarea la 10-14 zile a unui fungicid, pentru a securiza livada de atacul patogenilor. Perioada până la coacere este lungă, iar riscul prezenţei de pesticide în fructe este minimă.

Dăunători

Afidele pot să constituie în continuare o problemă, prin urmare acestea trebuie să facă parte din ţinta noastră când efectuăm stropirile cu insecticid.

În funcţie și de zona geografică a ţării, prima generaţie de molia orientală a fructelor și lăstarilor ar trebui să își facă apariţia. Prezenţa unor capcane feromonale începând cu această perioada ar putea oferi informaţii preţioase cu privire la acest dăunător. Acolo unde sunt ferme ecologice, se recomandă folosirea de capcane feromonale!

Mai ales spre finalul acestei luni, se impune o stropire cu insecticid pentru controlul acestor molii. Acum, în perioada în care noile creșteri sunt suculente, larvele moliilor nu se ating de fructe și își canalizează atacul pe creșterile vegetative. Însă începând cu luna iulie- august molia orientală își pierde interesul pentru creșterile anuale și își canalizează atacul pe fructe. Eliminarea dăunătorului în aceeastă perioadă va reduce din presiunea acestuia asupra fructelor.

Tratament 5. Creșterea fructelor – luna iunie – iulie

În această perioadă, doar dacă avem o vară excepţională cu ploi anbundente, temperatură relativ scăzută (sub 28°C), în privinţa bolilor am mai putea să avem probleme doar cu monilioza. Prin urmare eventuale stropiri în această perioadă sunt efectuate la avertizare, atunci când avem condiţii meteorologice, care pot favoriza apariţia de probleme de natură patologică în livadă.



Din acest motiv, întotdeauna apecialiștii atrag atenţia că mai bine în lunile aprilie –  mai să afectuăm 3-4, poate 5 stropiri. Ne vom securiza astfel livada de piersici de probleme patologice. Mai departe, doar în cazuri expeţionale pot să apară probleme foarte grave, care să ne poată pune probleme. Din iunie până spre recoltat, pesticidele vor fi eliminate din organismul vegetal, riscul apariţiei de reziduri în fruct fiind practic, ZERO.

În privinţa dăunătorilor, dacă avem în zonă rezervă de molia lăstarilor sau molia orientală a fructelor, acestea pot să producă pagube foarte mari.

Având în vedere numărul mare de generaţii (4 generaţii), în toată perioada de vară, până recoltăm fructele, putem să avem atac produs de molia fructelor. Fără prezenţa unor capcane feromonale sau a unor avertizări, nu putem decât să efectuăm stropiri cu insecticid odată la 14 zile.

Ca și ajutor în acest demers de combatere a moliei fructelor va trebui să fiţi atenţi la următoarele indicii privind atacul. Dacă anii trecuţi aţi avut atac al acestui dăunător, o parte din piersici având vierme, atunci cel mai probabil și în acest an veţi avea.

În perioada de primăvară și prima parte a veri molia fructelor consumă vârfurile de creștere ale noilor lăstari. Dacă observaţi varfuri ale unor lăstari, că încep să se ofilească, atunci sunt șanse ca acolo găsiţi o larvă. Eliminaţi respectivele vârfuri sau chiar lăstari și o parte din rezerva de dăunător va fi distrusă. În livezile mari este exclus să umpli cu copilitul prin livadă. O stropire cu insecticid va pune capăt atacului.

Atacul asupra fructelor

Până în prima parte a lunii iulie, molia orientală este orientată asupra atacului produs pe noile creșteri vegetative. Aceste creșteri încep să se matureze, iar dăunătorul se orientează asupra fructelor. O stropire cu insecticid în mijlocul lunii iulie ar trebui să ne protejeze fructele de un posibil prim atac asupra fructelor. Această perioadă calendaristica, poate să fie diferită, în funcţie de zona în care vă aflaţi.

Tratament 6. Fructe în pârgă

Grija noastră va fi transferată 100% asupra fructelor. Stropirile vizează în continuare atacul produs de molia fructelor, însă va trebui să fim foarte atenţi mult mai atenti si  la putregaiul fructelor. Având în vedere că umează în curând perioada de recoltat, va trebui să fim mult mai atenţi la TIMPUL DE PAUZA.



Odată ce fructele se apropie de dimensiunea lor normală, o stropire cu insecticid ar trebui să pună capăt, unui posibil atac al dăunătorului asupra fructelor. Prezenţa unei capcane va elimina orice suspiciune, iar eventualele stropiri vor fi efectuate atunci cand 100% este nevoie.

Stropiri după recoltarea fructelor

În această fază se vor aplica din nou produse pe bază de cupru. Aceste tratamente sunt foarte importante din două motive. Unul ar fi că se vor elimina de pe crengile piersicilor, formele de iernare ale patogenilor. Al doilea beneficiu constă în faptul că odată aplicat, cuprul ca ajuta la maturarea lăstarilor tineri şi cicatrizarea eventualelor răni.

Sursa: agromentor.ro
loading ...