Prețurile sucului de mere rămân ridicate din cauza producției mai scăzute și a cererii globale puternice. În august, Asociația Mondială a Mărului și Perelor (WAPA) a publicat o prognoză potrivit căreia recolta de mere în Europa, în 2023, va fi cu 3% mai mică față de anul precedent, însumând 11,4 milioane de tone.
Polonia, clasată drept cel mai mare producător de mere din Europa, este de așteptat să reducă producția cu 11% față de recolta excelentă de anul precedent, estimată la 4 milioane de tone. Cu toate acestea, Oficiul Guvernamental al Poloniei (GUS) a raportat o estimare a recoltei de aproximativ 3 milioane de tone, iar surse de pe piață sugerează că producția reală este probabil să scadă undeva între aceste două estimări.
În august, cel mai recent preț pentru concentratul de mere a fost de 1.575 euro/t, adică cu 10% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit Mintec, prețul ridicat este rezultatul întârzierilor în recoltare și al cererii crescute din partea procesatorilor. Participanții de pe piață se așteaptă ca aceste prețuri ridicate să continue până în septembrie.
Publicația notează că în Ucraina cultura de mere pare promițătoare pentru producția de suc cu un conținut ridicat de acid, dar războiul ar putea crea probleme logistice pentru exportul de suc. În consecință, participanții pe piață se așteaptă ca producătorii să descarce stocurile cât mai curând posibil.
În China, producția de concentrat de suc de mere, pentru anul de comercializare 2022/23, este estimată a fi între 250.000 și 300.000 de tone, jumătate din producția normală într-un an obișnuit. Așteptări de producție în 2023/24 se ridică la aproximativ 400 de mii de tone. Cu toate acestea, în ciuda creșterii preconizate a producției în anul de comercializare curent, comercianții de sucuri urmăresc îndeaproape capacitatea Chinei de a satisface cererea globală pe o piață caracterizată de fundamente stricte ale ofertei și cererii.
Sursa: EastFruit