PROBLEMA EXPORTULUI DE STRUGURI. De ce unii fermieri nu își pot livra marfa

11 jan 2021
Agricultorii din ţara noastră s-au pomenit cu peste 10 mii de tone de struguri Moldova la frigider şi nu-i pot comercializa. Şi asta deoarece calitatea strugurilor în acest an este cu mult mai slabă decât cea de anul trecut, susţine Preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Struguri de Masă din Moldova, Ion Sula. El zice că roada a fost afectată de secetă şi ploile din toamnă.
 
Totodată, a scăzut și puterea de cumpărare a consumatorului final, deoarece pandemia și-a pus amprenta. Deci, două mari probleme ale anului 2020, condițiile climatice nefavorabile și pandemia. De obicei producătorii în anii precedenți erau liniștiți pentru că mai aveau la dispoziție trei luni de păstrare a strugurilor, acum însă, acest timp ei nu îl au, iată și de unde vine această îngrijorare. Recoltă mai mică per suprafaţă și încă calitatea lasă de dorit. Toți au de suferit”, a precizat Ion Sula
 
În timp ce producătorii se plâng că toate aceste lucruri au influenţat negativ exporturile, Asociația Moldova Fruct a postat pe pagina de Facebook un mesaj în care anunţă că nu există probleme cu exporturile, ci mai degrabă este vorba de calitatea proastă a strugurilor, motiv pentru care producătorii nu găsesc potenţiali cumpărători.
 
Exportul de struguri nu este blocat, astăzi am pregătit pentru piața României și Poloniei struguri. Avem probleme mari legate de calitate, 90% din strugurii depozitați în frigidere sunt de calitate proastă”, a declarat Adrian Căldare, exportator de fructe, membru al Asociației Moldova Fruct. 

Precizăm că anual Moldova exportă aproximativ 80 de mii de tone de struguri. În lunile iulie-septembrie 2020, potrivit datelor Asociației Moldova Fruct, au fost exportate aproape două mii de tone de struguri în șase țări. Cele mai mari cantități – peste 600 de tone, au ajuns în România.
loading ...