PRODUCĂTORII DE BACIFERE DIN TRANSNISTRIA: De la gospodării agricole la afaceri profitabile. Află cum au reușit

30 jun 2021

Sectorul de producere a pomușoarelor în regiunea transnistreană s-a transformat vizibil. Și asta grație asistenței tehnice și financiare oferite pe parcursul ultimilor cinci ani de USAID prin intermediul Proiectului Agricultura Performantă în Moldova (APM). Afirmația aparține membrilor Asociației transnistrene a fermierilor Belîi Most. La evenimentul de finalizare a colaborării între proiectul USAID APM și Asociația Belîi Most au participat reprezentanți ai proiectului și beneficiarii: antreprenori, studenți, profesori, experți în agricultură care au prezentat rezultatele obținute în urmă implementării granturilor.Fermierii-membri ai Asociației și-au transformat gospodării agricole prin adoptarea și implementarea celor mai bune practici agricole, tehnologiilor moderne și echipamente inovative. Astăzi producătorii de pomușoare își percep activitatea ca afacere generatoare de profit. Ghidați de experții USAID APM, au început a investi în soiuri noi de căpșun, zmeură sau mure, material săditor calitativ, construcția tunelelor, instalarea sistemelor de umbrire, producerea strugurilor pe sistem Pergola. Toate aceste tehnologii oferă recolte înalte și fructe calitative, competitive pe piața locală sau cea de export.
 
Larisa Colomîcenco, președinta Asociației Belîi Most susține că datorită asistenței USAID oferite sectorul agricol din regiunea transnistreană, fermierii din regiune au obținut rezultate reale în gospodariile lor.
 
“S-a schimbat tradiția de cultivare a pomușoarelor. Mulți fermieri din
Transnistria au trecut deja la utilizarea materialului săditor frigo, ceea ce permite obținerea unor recolte înalte și fructe calitative și, respectiv, venituri mai mari. Producătorii de material săditor optează pentru producerea stolonilor de căpșun în casete, ceea ce îmbunătățește substanțial calitatea acestuia”, a comunicat Larisa Colomîcenco.
 
“Datorită suportului oferit peste 60% din fermieri transnistreni, care produc pomușoare, au trecut de la hobby la producere profitabilă, iar mulți antreprenori au reușit să investească în extinderea propriilor plantații de la 2-5 ari până la 12 hectare”, a precizat reprezentanta Belîi Most.
 
De la simplu producător de căpșune – la exportator în Rusia
 
Oxana Bunduchi, membră a Asociației Belîi Most, deține de mai bine de patru ani o plantație de căpșune în satul Copanca, raionul Căușeni. Prin intermediul unui grant oferit de USAID APM, gospodăria Oxanei Bunduchi a experimentat pentru prima dată folia pentru mulcire și irigarea prin picurare pe o suprafață de 1 ha de căpșune. Rezultatele  obținute au determinat antreprenoarea să extindă utilizarea acestor tehnologii pe toată plantația de căpșune de 2,5 ha.
 
“Am participat activ la seminare. Producătorii sunt foarte slab informați, dar anume de la specialiștii proiectului am învățat multe aspecte tehnologice pe care le utilizez în activitatea mea”, explică producătoarea de căpșune.
 
Anterior, Oxana Bunduchi comercializa căpșunele doar pe piața locală, dar grație tehnologiilor moderne adoptate care au sporit recolta și calitatea fructelor, în 2019 a exportat în Rusia și a comercializat căpșune în rețelele de supermarketuri din Tiraspol și din Chișinău.
 
Totodată, Asociația Belîi Most în parteneriat cu Colegiul agrar-tehnic M.V. Frunze din Tiraspol și cu suportul USAID APM, au creat loturi demonstrative cu plantații de căpșun și struguri de masă pe sistem de suport Pergola, care pot fi utilizate în procesul didactic de peste 600 de studenți și 60 de profesori, precum și de producători agricoli din Transnistria pentru lecții de practică și asistență tehnică.
 

AGROMEDIA precizează că Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova a acordat pe parcursul ultimilor ani multiplă asistență tehnică și financiară sectorului agricol din stângă a Nistrului. Și asta  pentru a spori calitatea și cantitatea producției agricole, astfel încât fructele, strugurii și pomușoarele să fie competitive pe piața externă. În perioada 2017-2021, USAID a oferit prin intermediul Asociației Belîi Most asistență financiară sectorului agricol de pe malul stâng al Nistrului în valoare de cca 2,7 milioane MDL, care a generat investiții adiționale în regiune în suma de 6,07 milioane MDL. Potrivit Belîi Most, în cei cinci ani au fost organizate peste 60 instruiri, vizite de studiu, lecții practice etc., la care au participat circa 1 500 de fermieri, profesori, studenți.
 
 
 
Top știri

HIBRIDUL BUCKFAST - un pericol pentru viitorul apiculturii. Care sunt cele mai bune regine, aflați AICI

24 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022
Din aceeași categorie

3 LEI PENTRU UN KILOGRAM DE MERE MOLDOVENEȘTI. Acesta este prețul pe care îl oferă Rusia în prezent

20 mai 2022

MOLDOVA, ÎN LISTA PRIMELOR 10 ȚĂRI CU CELE MAI MARI EXPORTURI DE CIREȘ. De ce, însă, obține cel mai mic preț mediu?

19 mai 2022

ÎNCEPE SEZONUL CĂPȘUNELOR CRESCUTE ÎN CÂMP DESCHIS. Prețurile rămân în continuare mari

17 mai 2022

INSPECTORII ANSA, INSTRUIȚI DESPRE EVALUAREA CONFORMITĂȚII FRUCTELOR ȘI LEGUMELOR PROASPETE

13 mai 2022

FERMIERII MOLDOVENI, INTERESAȚI DE INSTALAREA SISTEMELOR ANTI PLOAIE ȘI ANTI ÎNGHEȚ ÎN PLANTAȚIILE DE CIREȘ

13 mai 2022

PRODUCĂTORII DE BACIFERE DIN TRANSNISTRIA: De la gospodării agricole la afaceri profitabile. Află cum au reușit

PRODUCĂTORII DE BACIFERE DIN TRANSNISTRIA: De la gospodării agricole la afaceri profitabile

Află cum au reușit

PRODUCĂTORII DE BACIFERE DIN TRANSNISTRIA: De la gospodării agricole la afaceri profitabile. Află cum au reușit

loading ...