RÂIA NEAGRĂ ȘI RIZOCTONIOZA CARTOFULUI. Simptome, combatere

05 jun 2023

RÂIA NEAGRĂ A CARTOFULUI (SYNCHTRIUM ENDOBIOTICUM)

Simptome şi organele atacate ale plantei. Se manifestă într-un mod frecvent pe organele subterane (tuberculi, stoloni) ale cartofului, la baza tulpinii supraterane şi pe frunzele bazale. Pe tuberculi şi pe stoloni apar la început nişte excrescenţe mici, cărnoase, moi, de culoare albă sau albă-gălbui, luând forme şi mărimi diferite, de la dimensiunile unui bob de mazăre până la formaţiuni diforme, care pot întrece mărimea tuberculului. Pe măsura creşterii, tumorile se închid la culoare până spre brun-negricios. Către sfârşitul vegetaţiei, când solul este umed o perioadă mai lungă, excrescenţele intră în descompunere, transformându-se într-o masă dezorganizată, brun-negricioasă. Tumori similare apar şi pe stoloni. Tumorile pot rămâne la locul de formare până la recoltare sau se detaşează şi putrezesc în sol.

Plante-gazdă: cartoful, mai rar tomatele şi solanace  spontane: măselariţă, mătrăgună. Condiţiile afectării plantelor în contextul schimbărilor climatice: verele reci cu temperaturii medii de 16-18°C sau mai scăzute; iarna cu 160 de zile și temperatura sub 5°C și precipitaţii medii într-un an de 700 mm sunt importante pentru dezvoltarea bolii.



Modul de răspândire: prin sporangii de rezervă în repaus, care se eliberează din ţesuturile infectate și pot face solul nepotrivit pentru producerea cartofului timp de 10 ani; prin sporii în germinare care pot infecta tuberculii direct prin coaja subţire; ţesuturile vechi, la fel, pot fi infectate prin răni sau orificii naturale.

Măsuri de prevenire-combatere. Depistarea şi delimitarea zonelor contaminate şi interzicerea transportării tuberculilor din aceste zone în alte regiuni. Evitarea culturii cartofului pe terenuri ce reţin apa. Se vor evita terenurile infectate si se va face rotaţia culturilor de cel puţin 5 ani.

Citește și: CUM ALEGI CARTOFII BUNI DE PLANTAT?
 

RIZOCTONIOZA CARTOFULUI (RHIZOCTONIA SOLANI)

Simptome şi organele atacate ale plantei. Atacul cel mai sever se înregistrează până la răsărirea plantelor de cartof. În condiţii favorabile, atacul poate fi puternic, leziunea înconjurând tulpina, provocând răsucirea foliolelor din vârf, cu pete concentrice mari pe spaţiile dintre nervuri. Pe lăstarii în curs de răsărire se observă zone necrozate de culoare brun-negru, pe o parte, sau pot înconjura lăstarul, ducând la uscarea părţii de deasupra leziunii. La apariţia de noi lăstari, procesul se poate repeta, ceea ce va duce la întârzierea răsăririi sau chiar la nerăsărirea plantelor. Ciuperca poate ataca tulpini mai dezvoltate şi stoloni, dar atacul este mai puţin frecvent.

Atacul pe stoloni are un simptom frecvent de prezenţă a unui manşon alb de miceliu la baza tulpinilor imediat deasupra solului. Pe tuberculi, scleroţii sunt simptomele cele mai cunoscute. Ei sunt de culoare închisă negru-brun, crestaţi şi sunt evidenţi după spălarea tuberculilor şi se pot confunda cu particulele de sol, dar nu se înmoaie în apă.



Plante-gazdă: ciupercă polifagă, afectează cartoful, dar produce pierderi multor altor specii.

Condiţiile afectării plantelor în contextul schimbărilor climatice. Perioadele de umiditate relativă ridicată (> 98%), umezeala prelungită a frunzelor și temperatura moderată 16-23 0C sunt favorabile dezvoltării bolii. În câmp şi sere-solarii, miceliile și scleroţii, care rămân în resturile vegetale, sunt o sursă importantă de inocul pentru culturile ulterioare.

Citește și: CULTIVAREA CARTOFILOR ÎN PAIE

Modul de răspândire: prin material săditor infectat şi maşini de plantat şi prin plantele spontane de cartofi rămase de la cultura precedentă, insecte vectori.

Măsuri de prevenire-combatere. Nu se admite ca în cartoful pentru sămânţă să fie mai mult de 5% tuberculi cu scleroţi. Plantarea superficială a tuberculilor, când temperatura solului este de 8-10 0C, ceea ce va grăbi răsărirea şi va fi mai puţin afectată de ciupercă. Pentru controlul chimic al acestei boli există fungicide care:
  1. se aplică la tratarea tuberculilor cu suspensie de Pseudomonas spp. 3% DSMZ – 13134, titrul 6,6/1010 celule viabile/g, cu doza de 2 g/100 kg de tuberculi;
  2. tratarea tuberculilor până sau după plantat cu preparate cu s.a. fludioxonil, mancozeb şi flutolanil.
Bibliografie: PROTECȚIA INTEGRATĂ A CULTURILOR SOLANACEE ȘI REZILIENȚA LA SCHIMBĂRILE CLIMATICE
loading ...