SE SCUMPESC CARTOFII DIN ROADA 2021. Pe piață, au apărut primii cartofi noi

11 mai 2022
În ultimele două săptămâni, prețul mediu en gros pentru cartofii din roada 2021 pe piața moldovenească a crescut de la 0,32 USD/kg la 0,37 USD/kg. În aceeași perioadă a anului trecut, prețul a fost mai mic cu 45-50%. Majorărire se fac remarcate, mai ales, pe fondul stagnării prețurilor din luna aprilie, transmite Agromedia, cu referire la east-fruit.com. 

Operatorii pieței de fructe și legume din țară susțin că majorarea dinamică a prețurilor la cartofii de anul trecut, de la începutul lunii mai, are la bază două motive.

Prima este o reducere tangibilă a ofertei de cartofi din recolta 2021, în special de calitate bună. Comerțul cu cartofi s-a mutat de la piețele urbane deschise, la supermarketurile care oferă tuberculi spălați în ambalaje de consum de înaltă calitate, dar la un preț de vânzare cu amănuntul destul de ridicat, de 14-17 lei/kg (0,74-0,95 dolari/kg).

Al doilea motiv pentru creșterea prețurilor sunt previziunile nu foarte pozitive pentru recolta de cartofi tineri din plantațiile în câmp deschis. În viitorul apropiat, judecând după buletinele meteo, în Moldova vremea va fi caldă. O tranziție bruscă „de la iarnă la vară” duce, de obicei, la o încetinire a creșterii unor culturi, inclusiv a cartofilor. Este posibil, însă, ca temperatura atmosferică ridicată prevăzută să nu aibă un impact negativ puternic asupra stării câmpurilor de cartofi, în special a celor irigate și acoperite cu agril. Există însă riscul ca loturi de cartofi tineri, în cantități mici și, aparent, la un preț ridicat, să intre pe piață chiar la începutul sezonului.

Săptămâna trecută, a început sezonul vânzării cartofilor din sere din regiunile de sud ale țării. Prețurile angro sunt mari: 22-25 lei/kg (1,17-1,33 USD/kg). Anul trecut, cartofii timpurii produși local au intrat în vânzare la jumătatea lunii mai la un preț de 18-19 lei/kg (1,01-1,07 dolari/kg).
 
loading ...