FERMIERII DIN UCRAINA VOR PLANTA MAI PUȚINI CARTOFI ÎN ACEST AN

26 apr 2023
Suprafața de plantare cu cartofi în Ucraina va scădea în acest an din cauza condițiilor meteorologice, a marjelor scăzute de afaceri, a materialului semincer, îngrășămintelor și a pesticidelor scumpe, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrotimes.

În mod tradițional, unele ferme din Ucraina încep să planteze cartofi timpurii de la sfârșitul lunii martie. În regiunea Cernihiv, sezonul de plantare începe în jurul datei de 10 aprilie. Și anul acesta, cultivatorii de cartofi au putut să iasă în câmp abia în perioada 20-21 aprilie. În regiunea Dnipropetrovsk și în regiunea Zaporojie, în această perioadă fermele de creștere a cartofilor terminau de obicei de semănat, în timp ce anul acesta unii fermieri nici nu au început să planteze. Regiunea Kiev și regiunea Zhytomyr întârzie la plantare cu aproximativ o săptămână, spune expertul Mikola Gordiichuk.

Care ar putea fi consecințele?

Dacă fermierii reușesc să finalizeze însămânțarea în termenii standard, nu vor avea fizic timp să planteze suprafețele planificate, astfel încât volumul culturii industriale de cartofi va scădea. O altă variantă a dezvoltării evenimentelor: dacă fermierii nu respectă termenii, atunci există o probabilitate mare ca ei să nu obțină randamentul dorit la plantările târzii.

Vremea ploioasă prelungită a adus probleme tuturor fermierilor. Îngrășămintele și produsele de protecție au devenit semnificativ mai scumpe și există o problemă cu atragerea resurselor pentru însămânțare. În prezent, logistica este incredibil de scumpă, ceea ce face ca aprovizionarea cu material semincer de cartofi în Ucraina să fie mai scumpă. În unele regiuni, precum regiunea Sumy, care sunt aproape de granița cu Rusia sau de zona ostilităților, transportatorii nu sunt de acord să meargă deloc din cauza riscurilor mari de securitate.

Pe de altă parte, fermele care au făcut deja investiții în sectorul cartofului, au utilaje și depozite specializate, nu sunt dispuse să facă pași drastici și să renunțe la cultivarea cartofului. Deși sunt motive de a presupune că suprafața de cultură industrială a cartofului va fi mai mică.

Cantitatea limitată de material semincer de cartofi certificat de înaltă calitate a avut un impact semnificativ asupra reducerii suprafeței. Materialul săditor importat a devenit semnificativ mai scump din cauza devalorizării hrivnei. Putem afirma faptul că anul trecut s-a produs puțin material săditor de calitate în Ucraina, așa că ne-am vândut cartofii de sămânță încă din martie, mai spune expertul.
loading ...