Oferta de piersici din livezile locale este încă mică, iar calitatea lasă de dorit. Operatorii pieței consideră că anul acesta vom avea o recoltă relativ scăzută (12-15 mii de tone) și calitatea fructelor va fi, de asemenea, sub nivelul așteptărilor. Asta va afecta comerțul cu piersici pe tot parcursul sezonului.
Ofertă mică, preț mare
Fermierii recunosc cu regret că anul acesta, din cauza unei primăveri răcoroase și relativ ploioase, au ratat perioada optimă de igienizare a livezilor de piersici. Având în vedere potențialul de export relativ scăzut, fermierii moldoveni, de obicei, nu folosesc cele mai scumpe și eficiente pesticide pentru această cultură. Drept urmare, în anul 2023, o parte semnificativă a plantațiilor de piersici din Moldova sunt mai mult sau mai puțin afectate de boli, din cauza cărora producția a scăzut.
Calitatea piersicilor este puternic afectată și de seceta de vară, fructele din soiurile timpurii nu au atins dimensiunea așteptată. Lipsa precipitațiilor este de mare importanță, întrucât o proporție foarte semnificativă a plantațiilor de piersici (suprafața lor totală este estimată de experți la 3,8 mii hectare) nu sunt dotate cu sisteme de irigare, sau nu sunt suficient irigate.
Cât costă piersicii?
Datorită volumelor relativ scăzute, precum și absenței aproape completă a importurilor, prețul mediu cu ridicata pentru producția timpurie este încă la nivel înalt - aproximativ 18 lei/kg. Operatorii de piață presupun că o scădere treptată a prețurilor la piersici se va semnala odată cu începerea recoltării fructelor de soiuri mai târzii. Având în vedere calitatea scăzută a produselor, șansele pentru exportul piersicilor în acest an nu sunt foarte mari, dar rămân.
Sursa: East-fruit.com