S-AU COPT STRUGURII. Primii ciorchini au apărut deja pe piață. Cât costă, vedeți AICI

29 jul 2022
Primele oferte de struguri de masă autohtoni, crescuți în câmp deschis au apărut deja pe tarabele din piețele moldovenești de aproape o săptămână. Anul acesta, strugurii de masă s-au copt cu aproximativ zece zile mai devreme decât anul trecut, transmite AGROMEDIA, cu referire la East Fruit

Potrivit experților asociațiilor viticole, este vorba de struguri din soiurile „Roz Dubovski” și „Super Extra”, recoltați în regiunile de sud-est a Moldovei, atât de pe malul drept al Nistrului, cât și din Transnistria. Aparent, primele loturi de probă de produse sunt foarte mici, direct de la producători.

Prețurile cu amănuntul sunt între 35-40 lei/kg, ceea ce se apropie de prețul fructelor cu sâmburi (cireșe, caise, prune). La acest preț, în august anul trecut, au fost achiziționate primele loturi angro de struguri timpurii pe plantații.

Oferte de vânzare au început să apară și în grupurile de producători agricoli de pe rețelele de socializare. Spre exemplu, u producător din Chișinău propune consumatorilor struguri cu următoarele prețuri:
  • 25 lei/kg-  Soi Super extra
  • 35 lei/kg - Soi Rosfor
  • 50 lei/kg - Soi Kishmish aromat
În acest an, prețul angro de pornire va apărea probabil la sfârșitul acestei săptămâni, când podgoriile individuale care au început recoltarea vor forma primele loturi comerciale de struguri. 

În 2021, primele camioane frigorifice cu struguri din august au fost vândute în România. În 2022, se pare că majoritatea strugurilor de vară vor merge pe piața internă, potrivit experților din organizațiile de producători agricoli, „având în vedere nivelul inadecvat de ridicat al prețurilor inițiale pentru aproape toate tipurile de produse din fructe”.

În același timp, potrivit reprezentanților organizațiilor viticole, fermierii vor trebui să țină seama de faptul că, de exemplu, italienii vând struguri de masă la sfârșitul lunii iulie pentru export în țările germanice la un preț angro de aproximativ 2 euro/ kg.

S-AU COPT STRUGURII. Primii ciorchini au apărut deja pe piață. Cât costă, vedeți AICI

S-AU COPT STRUGURII

Primii ciorchini au apărut deja pe piață

Cât costă, vedeți AICI

S-AU COPT STRUGURII. Primii ciorchini au apărut deja pe piață. Cât costă, vedeți AICI

loading ...