SECETA A AFECTAT PLANTAȚIILE DE CARTOF DIN NORDUL ȚĂRII. Ce spun fermierii?

06 jun 2022
Potrivit fermierilor din nordul țării, din cauza lipsei de precipitații, recolta de cartofi va fi mai săracă în acest an. Raionul Briceni, considerat patria cartofului de la noi, a fost puternic afectat de secetă.

Agricultorii din satul Corjeuți sun îngrijorați din cauza că planta nu a crescut aproape deloc, iar 30 la sută din cartofii semănați, s-au uscat. Din acest motiv, prețurile ar urma să crească și mai mult.

Stropit, îngrijit, prășit. Bani investesc, dar de scos, nimic. Este uscat, ploi  nu sunt, nu crește nimic. Planta trebuia să fie aproape de genunchi, dar e abia de 15 cm, spune indignat un fermier.

În acest an, în raionul Briceni, au fost semănați cartofi pe o suprafață de 1700 de hectare, cu 300 mai puțin, comparativ cu anul trecut.

Este totul scump. Îngrășămintele, tot. Dar preț nu este. Când ajugi toamna, muncitorii trebuie plătiți și rămâi cu nimic. Statul nu ne ajută cu nimic, doar plătim impozite, declară alt fermier. Direct de la producător, cei mai ieftini cartofi costă acum 4 lei kilogramul.

Nu sunt cumpărători pentru că sunt deranjați de prețuri. Vindem kilogramul cu 4, 5, 6. Este nevoie de ploaie ca să poată crește cartofii, spue agricultorul.

N-a plouat la timp. Cine a udat, o să aibă cartofi, cine nu... E sărac de tot. Aici, iată, e frumos porumbul, dar sunt câmpuri întregi care unde și unde a răsărit, susține o muncitoare din câmp.

La Bălți, un kilogram de cartofi noi costă până la 20 de lei.

Vânzătoare: Toți au plecat, nu are cine le crește. Motorina este scumpă, benzina la fel. Forța de muncă este foarte scumpă. Fiecare muncitor trebuie hrănit.

Cumpărătorii spun că prețurile sunt prea mari pentru această perioadă a anului însă nu se pot lipsi de cartofi.

Cumpărător: Am cumpărat cartofi noi, dar cred că este scump. Salariile rămân neschimbate, iar prețurile cresc continuu și bat la buzunare.

Cumpărător: Este scump, după ziua de azi. Este iunie deja, 20 de lei kg, cum vă gândiți, pentru un pensionar? Să fie măcar 15.

În anul 2021,  în raionul Briceni, au fost semănate peste 2000 de hectare de cartofi.

Sursa: Nord-News
 

SECETA A AFECTAT PLANTAȚIILE DE CARTOF DIN NORDUL ȚĂRII. Ce spun fermierii?

SECETA A AFECTAT PLANTAȚIILE DE CARTOF DIN NORDUL ȚĂRII

Ce spun fermierii?

SECETA A AFECTAT PLANTAȚIILE DE CARTOF DIN NORDUL ȚĂRII. Ce spun fermierii?

loading ...