Așa cum performanța în agricultură necesită investiții mari, pentru companiile mai mici, soluția este asocierea. Un astfel de exemplul sunt și cinci gospodării agricole, care au format Cooperativa „Sadoecostrug”.
Cu suportul proiectului „Livada Moldovei” au contractat credite de circa 9 milioane lei pentru construirea unui frigider cu o capacitate de peste 500 de tone. Membrii cooperativei au achiziționat și o line de sortare și ambalare a strugurilor și fructelor.
Gheorghe Arhip, după absolvirea facultății de Relații Internaționale și Științe Administrative de la Universitatea de Stat din Moldova, a lucrat în Olanda. Între timp, a decis, de rând cu părinții săi să investească în plantarea a 5 ha de viță de vie și 6 ha de livadă de prune. După ce a revenit acasă, de rând cu alți 4 deținători de Gospodării Țărănești s-a confruntat cu necesitatea asigurării unui spațiu de depozitare și păstrare a produselor crescute cu multă trudă.
Cultivăm 36 ha de struguri de masă de soiul Moldova. Mai avem și 10 ha de struguri tehnici din care facem vin. Pe rod avem și 15 ha de prune. Intenționăm să mai plantăm încă 6-7 ha de prun. Cu suportul proiectului „Livada Moldovei” am contractat 4 credite în valoare de peste 9 milioane lei pentru a construi frigiderul. Am avut și o contribuție proprie dar am și fost ajutați de alți finanțatori. Avem și o sală de sortare a strugurilor, am procurat un stivuitor și în așa fel, utilizând rampa de acces putem gestiona rapid și eficient recolta, spune Gheorghe Arhip, Administrator C. Î. „Sadoecostrug”.
Membrii cooperativei își acoperă în așa fel nevoile de stocare pentru strugurii și prunele recoltate. Se mai întâmplă să facă coadă la camera de pre răcire, dar ajung la înțelegere amiabilă recoltând etapizat fructele și strugurii. Pentru a tăia din facturile la energia electrică și a face păstrarea fructelor mai rentabilă au instalat și un sistem fotovoltaic pe acoperișul frigiderului dar și în preajma depozitului frigorific.
Capacitatea de generare a sistemului fotovoltaic este de 200Kw. Practic, ne putem asigura necesarul sută la sută doar să avem zile însorite cât mai multe. Sperăm ca această investiție să fie amortizată în 5-6 ani astfel încât să putem deveni mai competitivi pe piață, susține Gheorghe Arhip.
Din păcate, efectele economice ale pandemiei, înghețurile din anul curent și desigur războiul din țara vecină periclitează și activitatea cooperativei „Sadoecostrug”. Fondatorii acesteia sunt însă încrezători în propriile capacități de a depăși toate obstacolele create și intenționează să persevereze pentru a reuși să-și asigure un viitor prosper acasă.
Sursa: Livada Moldovei