Patru producători de legume și-au unit forțele pentru un rezultat mai bun. Doi frați, un consătean de-al lor și un om de afaceri cu experiență au construit o seră de toată frumusețea. Este vorba despre Nicolae și Roman Rogojină, crescători de legume în seră din Sângereii Noi, consăteanul lor, Iosif Borinschi și omul de afaceri Viorel Revenco. Antreprenorii spun că au hotărât să se asocieze pentru a crește legume calitative și sănătoase, în același timp. Dar și să fie siguri că au piață de desfacere. Așa reușesc să producă cantitățile necesare pe care le solicită magazinele mari.
E mai ușor împreună. Așa bloc să-l construiești este foarte complicat. Sunt investiții mari. Sunt acte, muncitori, transport. De unul singur este foarte greu să te descurci, declară Nicolae Rogojină.
Fiecare partener este responsabil de o anumită ramură a afacerii. Astfel le reușesc pe toate și lucrul merge strună, povestesc fermierii.
Mai ușor și de lucrat, și de vândut. Un băiat se ocupă cu agronomia, hrana, semănatul. Altul este responsabil de muncitori. Altcineva este responsabil de realizarea producției. Este al doilea an în care lucrăm în această formulă. Anul trecut, am lucrat cu tomate. Primăvara asta, avem prima recoltă de castraveți, după ce o să îi recoltăm, vom pune iarăși tomate, menționează Roman Rogojină.
Sera în care lucrează în prezent a fost importată din Grecia. Au ținut să aibă anume acest tip de solar. Iar experiența anterioară de muncă în construcții le-a fost de mare folos la instalarea solarului.
Suntem primii în Moldova care am adus așa tip de proiect, la așa înălțime. Anterior, se lucra în sere de 6 metri înălțimea. Dar, fiindcă europenii trec la înălțimi mai mari, am decis să facem și noi la fel. Cu cât este mai înalt, este mai mult, aer, oxigen, este mai ușor de lucrat, căldura mai bine se menține. Am fost în Olanda și ne-am inspirat de la ei. Tot ce este construit aici a fost sub controlul nostru. Fiecare șurub pus a fost verificat de noi. Eu mai mult m-am ocupat de muncitori, menționează Nicolae Rogojină.
Pentru a obține recoltă bună și frumoasă, este nevoie să fie respectate toate tehnologiile de cultivare pentru specia aleasă. Cel care știe cum se cresc legumele în seră și este responsabil de procesul de cultivare este asociatul fraților Rogojină, Iosif Borinschi, crescător de legume în seră din Sângereii Noi.
Am multă practică în spate, acesta și este secretul rezultatului bun. Ce avem noi aici este un soi olandez, Cantara. Timpul de la semănat, până la răsădit este de o lună, apoi iarăși peste o lună după răsădit, culegem prima roadă. Menținem recolta până la sfârșitul lui iunie. Poate crește și până la 10 metri, dacă îi dai voie. Face câte 3,4 castraveți la fiecare nod. Lucrăm mai mult cu preparate organice, pentru a avea castraveți inofensivi, menționează Iosif Borinschi.
Răsadul de castraveți, de asemenea, a fost crescut în pepiniera modernă a antreprenorilor. Munca a început încă în decembrie, atunci au fost semănați castraveții. Condițiile de creștere a răsadului presupun, în primul rând, căldură și irigare.
Căldura o asigură niște ventilatoare speciale cu apă fierbinte. Irigarea este automată, performantă, prin stropire de sus. Cu așa tehnologii, este foarte ușor de lucrat. Mesele pe care crește răsadul sunt făcute în așa mod ca planta să aibă aer și dedesubt.
Când sădim răsadul, la fel, avem reguli stricte. Rândurile sunt puse la 80 cm între ele. Între curpeni, este 30 de cm, iar cărarea este de 1,20 m, ca să poată intra transportul. Fiecare curpăm este legat cu 10 metri de ață specială, care nu arde la soare. Aici avem irigare prin picurare. Solul l-am acoperit cu paie, așa menținem umiditatea și nu permit buruienilor să crească. Pentru a avea sursa noastră de apă, am făcut un bazin de acumulare, povestește Iosif Borinschi.
Prețul primilor castraveți a fost de 40, 50 de lei pentru un kg vândut angro. Unul justificat de investițiile făcute.
Sursa: ntv.md