SUPORT TEHNIC ȘI FINANCIAR PENTRU EXPORTUL MERELOR ÎN INDIA ȘI EGIPT. Cine și cum poate beneficia, vedeți în material

06 sep 2022
Aproximativ 10 exportatori de mere din Republica Moldova vor beneficia de suport tehnic și financiar pentru testarea soluțiilor noi de transport și logistică către India și Egipt, două piețe relativ noi pentru merele moldovenești. Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova, în parteneriat cu Asociația Moldova Fruct vor acorda exportatorilor moldoveni de fructe interesați de aceste piețe, un pachet de servicii care include:
  1. Stabilirea legăturilor cu importatorii din Egipt și India;
  2. Efectuarea studiilor de fezabilitate a soluțiilor noi de transport și logistică;
  3. Acordarea suportului consultativ multilateral (control calitate, aspecte fitosanitare, etc.) pentru organizarea livrărilor inițiale.
Diminuarea riscurilor prin acoperirea costurilor asociate livrărilor inițiale până la 5 mii de dolari SUA pentru livrări către India și până la 3.500 de dolari SUA pentru livrări către Egipt. Activitățile ilustrative care pot fi cofinanțate de USAID includ, dar nu se limitează la:
  • Costul transportului terestru către porturi alternative;
  • Costul transportului maritim;
  • Costul ambalajului specific (netradițional) solicitat de piața-țintă;
  • Costuri asociate misiunilor comerciale sau de verificare a calității la destinație, inclusiv servicii de inspecție a calității (marine cargo surveyors).
Este vorba despre anumite soiuri de măr cum sunt Gala Royal, Gala Bakey, Red Delicious și într-o măsură mai mică: Golden și Granny. Cantitatea minimă necesară pentru export este de un container (20 de tone). De asemenea, exportatorii trebuie să dețină utilaj pentru sortarea și ambalarea corespunzătoare a merelor. Vom ajuta exportatorii să identifice potențiali cumpărători, ulterior, vom fi alături de ei pe tot parcursul primului export, pentru ca totul să decurgă bine, a menționat Tatiana Burca, specialist marketing, proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova.

Exportatorii interesați de obținerea acestor servicii sunt rugați să transmită solicitarea de asistență în formă liberă la adresa electronică: apm@moldovaagro.com, în care vor menționa: piața-țintă, cantitatea și carecteristicile produsului (soiuri, certificări, analize ale reziduurilor de pesticide), viziunea despre soluțiile noi de transport și logistică, alte informații relevante.

Solicitările de asistență vor fi evaluate în baza principiului: „primul venit – primul servit”. Se va acorda prioritate produselor care corespund criteriilor specificate în Regulamentul de acordare și utilizare a dreptului asupra mărcii „Moldova – un gust deosebit” https://moldovafruct.md/quality/regulamentul-de-utilizare-a-mărcii-moldova-un-gust-deosebit.
loading ...