TEHNOLOGIA DE CULTIVARE A SALATEI. Cerințe față de climă și sol, înființarea culturii, combaterea bolilor și dăunătorilor

04 nov 2022
Salata (Lactuca sativa) se cultivă pentru frunzele sale, ce se consumă în stare proaspătă, având un conținut bogat în vitamine și minerale. Salata se cultivă, cu precădere, primăvara și toamna. Se poate cultiva cu succes și în perioada iernii, dacă sunt condiții optime de temperatură, precum și vara, când se utilizează hibrizi destinați cultivării în această perioadă.

Planta este originară din Rusia, Europa Centrala și de Sud, fiind în prezent cultivată în toate țările. Diversitatea mare de varietăți, forme și culori face ca salata să reprezinte un ingredient de baza în rețetele de salate.

Rădăcina este pivotantă, cu numeroase ramificații laterale. Frunzele au formă și culoare caracteristică soiului sau hibridului cultivat, sunt scurt pețiolate, cu margini netede sau dințate. Tulpina florală apare după 50-60 zile de la semănat, este ramificată și poartă o inflorescență de tip capitul. Florile sunt mici, galbene, iar polenizarea este autogamă. Fructul este o pseudoachena, de diferite culori.

Cerințe față de climă și sol

Salata nu este pretențioasă față de temperatură în faza de germinare, 2-3℃ fiind suficiente pentru răsărirea plantelor. De asemenea, tinerele plante, cu 4-5 frunze, sunt rezistente și pot suporta temperaturi negative, salata iernând în stadiul de rozeta. Temperatura optimă de creștere și dezvoltare pentru această specie este de 16℃. Față de lumină, salata are cerințe reduse. Se poate cultiva în sezoanele cu radiație luminoasă mai redusă sau ca plante asociate, cu alte specii (ridichi de lună, ceapa verde etc.). Preferă solurile bogate în humus, bine drenate și cu capacitate bună de reținere a apei, fiind pretențioasă față de umiditatea solului. Se dezvoltă bine la pH ușor acid sau neutru.

TEHNOLOGIA DE CULTIVARE A SALATEI ÎN CAMP

Rotația culturilor

Cele mai bune producții la salata verde se obțin după culturi fertilizare cu materie organică și care lasă terenul liber de buruieni. Datorită faptului că are o perioadă scurtă de vegetație, se poate cultiva în sistem de culturi succesive, înainte sau după o cultură de bază (tomate, vinete, ardei, castraveți). Se poate cultiva și în sistem de cultură asociată, alături de ceapa verde, ridichi, usturoi verde, etc.

Pregătirea terenului

Se poate realiza toamna sau în ferestrele iernii, în funcție de momentul înființării culturii. Înainte de efectuarea lucrării de arat se administrează îngrășăminte organice și chimice. Înainte de înființarea culturii prin semănat sau plantare de răsaduri, se mărunțește terenul. În plus, se aplică un erbicid preemergent, dacă solul este infestat cu semințe de buruieni.

Înființarea culturii

Cultura de salată se înființează prin plantare de răsad sau prin semințe. În cazul înființării prin semănat direct, se impune mărunțirea temeinică a terenului și menținerea umidității solului constantă, pentru germinare uniformă. Temperatura solului, în acest caz, trebuie să fie de peste 3℃. Răsadul se poate produce în răsadnițe calde, solarii sau sere înmulțitor, prin semănare pe pat germinativ cu turba. Când plantele au 2-3 frunze reale bine dezvoltate, se pot replica în ghivece sau tăvi alveolare, unde se țin până la plantare. Odată cu prima udare de după replicare, răsadurile se pot fertiliza cu stimulatori pentru înrădăcinare.

Pentru extinderea perioadei de recoltare, semănarea se poate efectua eșalonat. Plantarea răsadului în câmp se realizează când acesta are vârsta de 25-30 zile și 4-5 frunze adevărate, iar condițiile climatice sunt optime. Înainte de plantare, răsadurile se udă bine pentru a se hidrata corespunzător.

Pentru plantare se pot utiliza distante de 30 cm între rânduri și 25-30 cm între plante, pe rând, în funcție de varietate. Salata se poate cultiva pe tot parcursul anului, dacă se utilizează varietăți corespunzătoare sezonului și condițiilor de mediu.

După plantare, se aplică o udare și concomitent cu aceasta se administrează și îngrășăminte ce stimulează înrădăcinarea. La următoarea irigare se poate aplica un îngrășământ pentru îmbunătățirea fertilității și structurii solului și pentru a crea condiții mai bune de absorbție la nivel radicular.

Combaterea bolilor și dăunătorilor

Se face aplicând tratamente cu fungicide sau insecticide omologate. Pentru evitarea apariției bolilor sau dăunătorilor rezistenți la acțiunea produselor fitosanitare se recomandă alternarea produselor.

Completarea golurilor

Se efectuează în cazul culturilor înființate prin plantare de răsad iar în cazul celor prin semănare directă, se efectuează rărirea plantelor, când acestea au 1-2 frunze reale. În cazul utilizării semințelor profesionale (soiuri și hibrizi cu producții ridicate), costul ridicat al acestora impune producerea răsadurilor în spatii amenajate în acest sens.

Pentru combaterea buruienilor și menținerea unor temperaturi mai ridicate în sol, plantele se pot mulci cu folie de polietilenă, fiind astfel asigurată și umiditate constantă în sol.

Irigarea culturii

Se efectuează de câte ori este nevoie, în funcție de factorii de mediu și tehnologia de cultură, astfel încât plantele să beneficieze de cantități moderate dar constante de apă. Irigarea prin picurare este cea mai recomandată pentru administrarea apei la salată.

Fertilizarea

Se poate face prin sistemul de irigare, cu îngrășăminte echilibrate în primele faze de creștere. După ce plantele încep să formeze căpățâna, se pot aplica îngrășăminte specifice.

Pentru a sprijini plantele să depășească perioadele de stres, se pot efectua fertilizări foliare și radiculare cu îngrășăminte specifice. Radicular, se poate aplica un îngrășământ pentru îmbunătățirea structurii solului și a absorbției radiculare.
 
Se aplică prășile pentru combaterea buruienilor, dacă nu s-a utilizat folie de mulcire, precum și pentru afânarea solului.
Recoltare

Salata se recoltează prin tăierea căpățânilor, când acestea au ajuns la mărimea dorită, pe timp uscat și răcoros. Recoltarea se poate realiza și mecanizat. După recoltare, se elimina frunzele deteriorate, pătate sau uscate. Căpățânile se păstrează în locuri răcoroase, cu tăietura în sus, iar în depozite cu atmosfera controlată se pot ține până la 10-12 zile.

PARTICULARITĂȚI ALE CULTIVARII SALATEI ÎN SPAȚII PROTEJATE

Înființarea culturii se realizează exclusiv prin răsad, produs în spații destinate acestui scop. Înființarea culturilor se poate realiza în orice moment al anului. Diferența este că, în sere și solarii, plantele au condiții optime de creștere mai mult timp în perioada rece a anului. Și în acest caz, se aleg soiuri și hibrizi destinați cultivării în sezonul dorit.

Lucrările de înființare și de îngrijire ale culturii sunt similare cu cele ale culturii din câmp. În spatii protejate, pentru eficientizarea spațiului și în funcție de varietatea cultivată, se pot micșora distanțele de plantare (25×25 cm). Pentru a proteja suplimentar plantele de îngheț, se utilizează acoperirea cu folie microporoasă sau formarea de tunele din folie microporoasă sau folie de polietilenă.

Spor la cultivat!

Sursa: botanistii.ro
loading ...