Producătorii de legume întâmpină, în acest an, dificultăți la realizarea anumitor produse. Este vorba, în special, despre varza de toamnă și ceapă, ajunse să fie comercializate en-gross aproape gratis, astfel munca depusă pentru cultivarea legumelor menționate nu este nici pe departe răscumpărată. Dacă e să fim mai exact, în zona de Nord a țării ceapa poate fi cumpărată contra sumei de 1 leu și 20 bani, în timp ce prețul la varză e unul și mai mic – 1 leu! Atâta cer legumicultorii, fiind impuși de cererea de piață și capacitatea de cumpărare a consumatorului.
Mihail Paciu, președintele Asociației Producătorilor de Legume din R. Moldova, a declarat în EXCLUSIVITATE pentru AGROMEDIA, că fermierii s-au adresat pentru a găsi soluții de realizare a produselor. Potrivit lui, anul acesta s-au micșorat suprafețele agricole pentru cultivarea legumelor, agricultorii adaptându-se la numărul tot mai mic de consumatori și la capacitatea de cumpărare, care, din cauza plecării masive a conaționalilor peste hotare, e și mai mică.
“Lumea noastră nu mai are bani. Populația țării e și mai redusă, așa că au fost micșorate și suprațele de cultivare a legumelor. În 2020, acestea au reprezentat doar 6 800 ha. Nu putem discuta nici despre export, pentru că nu s-a operat cu cantități masive. Anul trecut, ce-i drept, câteva sute de tone de varză au ajuns pe piața din România. Și atât”, ne-a spus dl Paciu.
Întrebat dacă, personal, nu este deranjat de produsele de import (roșii, castraveți, bostănei etc), aduse din Turcia și Israel și care au inundat rețelele de supermarketuri de la noi, dl Paciu ne-a răspuns:
“
Noi nu locuim în țara unde 365 zile e soare. Există poziții de cultură, pe care nu le putem produce pe timp de iarnă, în condițiile noastre climaterice. Avem fermieri cu sere sofisticate, care necesită însă lumină artificială pentru legume crescute în Moldova și care reprezintă cheltuieli enorme! În plus, chiar dacă și am crește roșii sau castraveți, materialul săditor se importă. Simple calcule matematice demonstrează că prețul pentru 1 kg ar trebui să fie unul astronomic. Sinecostul ar trebui să depășească cu mult capacitatea de cumpărare. Ar trebui să vindem 350 tone de roșii pentru a acoperi investițiile într-un kg de semințe. Și să fim sinceri: și roșiile, și castraveții conțin, în cea mai mare parte, apă. Câți bani suntem gata să plătim pentru ea?”, ne-a răspuns dl Paciu.
La sud însă lucrurile stau altfel. Ion Barancean, legumicultor din satul Tochile-Răducani, raionul Leova, ne-a povestit că varza de toamnă o vinde direct din câmp.
“
Cu 2 lei. E un preț bunișor, asta în condițiile în care piața este suprasaturată de varză și se vinde cu 1 leu 80 bani. Livrăm marfa la piețele din Leova, Comrat, Cahul și Chișinău. La nord nu ajungem cu varza noastră, nu e tare întrebată”, ne-a spus dl Barancean, care a mai precizat că anul a fost unul bun pentru legumicultori.
“
Am avut roadă și la cartofi, și la ardei. Aproape la toate legumele”, a mai spus el.
AGROMEDIA menționează că varza de toamnă este un coș plin de vitamine. Aceasta e un izvor nesecat de vitamina C, un puternic antioxidant natural, care te ferește de răceli și alte infecții ale aparatului respirator.