VOR SĂ ÎNFIINȚEZE O LIVADĂ DE SMOCHINI ȘI SĂ PRODUCĂ DULCEAȚĂ. Cresc aceste fructe în Moldova?

20 sep 2023
În urmă cu 15 ani, familia Cebanu din orașul Durlești a primit în dar un puiet de smochine. Astăzi, copacul îi bucură pe toți cu o recoltă frumoasă, deși începutul a fost complicat. Vladimir este de profesie profesor, dar are o pasiune aparte pentru pomicultură, mai exact, pentru fructele exotice. Își dorește să planteze o livadă de smochine și să-și transforme pasiunea într-o afacere de familie, transmite AGROMEDIA, cu referire la Jurnal TV
 
Cu timpul, am aflat secretele. Am învățat prin greșeli, prin experiență acumulată. L-Am plantat primul copac de 4 ori până am găsit locul potrivit pentru el. A patra oară când l-am plantat, într-un colțișor în grădină am observat cum își i-a avânt creșterea bruscă. De exemplu, un cireș, un măr cred că s-ar potrivi în orice loc, numai nu în umbră, la smochin nu e chiar așa. Fructele le-am gustat în al patrulea an după ce l-am plantat, spune bărbatul.


 
Cristina Cebanu, fiica profesorului, împărtășește pasiunea tatălui și vrea să inițieze o mică afacere de producere a gemului din smochine. Ea crede că va reuși, întrucât este un produs nou pentru țara noastră.
 
Încerc și eu să mă implic cu ce pot, pentru că acest fruct este unul exotic. Puțină lume știe despre apariția lor în țara noastră. Se întâmplă deseori că nu avem cui să le dăruim sau poate și să le vindem. Atunci încercăm să facem dulcețuri, gemuri, nu am văzut așa produs pe rafturile magazinelor de la noi. Mi-aș dori pe viitor să producem gem de smochine pentru consum mai larg, nu doar pentru familia noastră.
 
Profesorul din Durlești este în căutarea unui teren bun pentru a-și începe afacerea. Vladimir Cebanu zice că ar putea crește și alte fructe exotice, precum kiwi sau rodia.
 
Nu este singurul caz în care smochinele cresc în grădina unui gospodar de la noi. Temperaturile calde din timpul toamnei și iernile blânde din ultimii ani permit creșterea acestui fruct și pe meleagurile noastre.


 
Cum se cresc smochinele?
Smochinul este originar din  Orientul Mijlociu și face parte din familia Moraceae, ca și dudul. Crește în sălbăticie, dar se cultivă și în grădini și plantații comerciale, mai ales în zonele subtropicale și temperate, precum și în cele în care se întâlnește un climat blând.
 
Cel mai bun moment pentru plantarea unui smochin este sfârșitul iernii sau primăvara. Alegeți un loc adăpostit, cu sol cu drenaj liber și care sa fie orientat către sud sau sud-vest, smochinul având nevoie de cel puțin șase ore de lumină solară pe zi. Solurile preferate de smochin sunt cele ușoare, permeabile și nu cele grele și reci și nici cele prea uscate.
 
Tăierea după plantarea smochinului (de formare) este un aspect crucial pentru sănătatea și longevitatea sa. Rolul tăierilor de rodire este de a asigura un număr optim de lăstari fertili, cu o lungime de 20-40 de cm, iar cele de întreținere și regenerare presupun îndepărtarea creșterii slabe și bolnave.
 
Un smochin poate crește până la înălțimea de 12-22 de metri, dar îl puteți ține la 1,8  – 3,6 m prin tăiere. Se recomandă tăierea de două ori pe an pentru a menține plantele viguroase. Cel mai bun îngrășământ pentru smochin este cel echilibrat, cu macronutrienți și micronutrienți.


 
Principalele boli ale smochinului sunt: monilioza, antracnoza smochinului și putregaiul cenușiu, iar dăunătorii cei mai de temut ai săi sunt: păduchii lânoși, păduchii țestoși, păianjenul roșu comun, musca portocalie a smochinului, musculița albă a smochinului.
 
Smochinul intră pe rod în anul al doilea de la plantare, dar producția sa maximă se obține în anul 4-5 de la plantare. Smochinii sunt specii bifere, adică pot da două recolte pe an. Prima recoltă este caracterizată prin fructe mai mari, iar cea de-a doua prin fructe mai mici, dar mai aromate. Perioada de recoltare variază în funcție de soi și de regiune.
loading ...