ZINAIDA PLĂMĂDEALĂ: Cu linia automată, sortăm și ambalăm 40 tone de fructe pe zi

11 sep 2024
Volumele în creștere a prunelor moldovenești la export au determinat producătorii să investească și mai mult în infrastructura post recoltare. Astfel, în acest an, compania PDG Fruct a instalat o linie complet automatizată de sortare și ambalare a fructelor – prima de acest fel din Moldova.
 
Tehnologia avansată asigură sortarea cu precizie a fructelor în funcție de mărime, culoare, calitate, și facilitează ambalarea eficientă în containere ușor de utilizat de către consumatori. Drept rezultat, prunele moldovenești vor ajunge pe rafturile din UE și nu doar frumos ambalate, etichetate, așa cum sunt cerințele piețelor mari. Asta permite producătorilor să stabilească parteneriate direct cu rețelele de magazine, nu prin intermediari, obținând și un profit mai bun.


 
În timp, am înțeles că agricultura este un domeniu în care poți crește. Am început activitatea ca și producători de căpșune și prune. Treptat, am învățat să păstrăm și ambalăm fructele. Am avut o linie de sortare manuală, procurată cu suportul USAID.
 
Am înțeles că piața locală este mică și ne-am propus să ieșim la export dacă vrem să avem rezultate bune. Clientul cerea un produs omogen, sigur din punct de vedere alimentar. Am înțeles că trebuie să ne aliniem la cerințele UE. Am început să certificăm produsele și ne-am convins că fructele moldovenești sunt la fel de bune ca și cele din țările din Europa.
 
Cu linia manuală era foarte complicat să calibrăm fructele. Aveam erori în loturile cu care mergeam la export. Așa am decis să automatizăm procesele. Astfel, am investit în 2 linii: de sortare și de ambalare.


 
Una sortează sâmburoasele: prune, piersici, caise, nectarine. A doua linie sortează după aspectele de calitate și ambalează în caserole de diferite mărimi, în cantități exacte, așa cum solicită clienții noștri străini.
 
Astfel, putem dubla cantitatea de fructe pe care o sortam manual. În 8 ore de muncă, realizăm sub 40 de tone de fructe. Este un proces optim, cu calitate înaltă, eficient în timp, a explicat Zinaida Plămădeală, director marketing PDG Fruct.
 
Datorită acestei linii de sortare și ambalare, PDG Fruct va deveni un centru regional pentru consolidarea, ambalarea și exportul fructelor cu sâmburi, aprovizionându-se cu fructe de la peste 20 de producători regionali.
 


În Moldova, avem o suprafață de 40 de mii de hectare de fructe sâmburoase. Avem câteva culturi mai des cultivate: prune, cireș, cais, piersic. Sectorul este unul vulnerabil față de schimbările climatice. Avem acces limitat la surse de apă pentru irigare. Recolta medie la hectar este la un nivel mult mai scăzut decât colegii din alte țări. Asta trebuie să ne pună în gardă. Noi avem potențial pe care trebuie să-l valorificăm.
 
Moldova Fruct, împreună cu partenerii și membrii care investesc timp și resurse am reușit să ne facem cunoscuți în lume. Dar avem cantități mici și trebuie să ne asociem, să consolidăm pozițiile pe piață. Prețurile medii de realizare sunt mai mari în UE, a declarat Iurie Fală, director executiv, Moldova Fruct
 
Linia complet automatizată de sortare și ambalare a prunelor a costat 850 de mii de dolari, dintre care 56 de mii dolari constituie sprijinul oferit de USAID.
loading ...