LAMARDOR® PRO DE LA BAYER: Victor Hropotinschi: „Tratăm semințele cu Lamardor Pro în proporție de 100%”

09 aug 2021
Tratarea semințelor de grâu și orz înaintea semănării este un procedeu obligatoriu, mai ales atunci când se dorește un randament sporit și recolte bogate. Pentru un tratament complet care să garanteze o dezvoltare normală, indiferent de factorii climatici ai acestei perioade, Compania Bayer vine cu soluția.

Lamardor® Pro – fungicid de ultimă generație al companiei Bayer. Combinare reușită a 3 substanțe active sistemice, care face din acest produs un lider printre produsele de tratat materialul semincer. Protioconazol – ultima descoperire a cercetătorilor care face parte din grupa chimică triazolintione, Fluopiram – care aparține de noua clasa chimică SDHI și posedă un spectru larg de acțiune. Fluopiram este efectiv împotriva la o serie de agenți patogeni din clasa Ascomycetes și Deuteromycetes. El inhibă respirația mitocondrială a ciupercilor blocând 2 fermenți din lanțul respirator care este responsabil de formarea ATP – sursa principală de energie a celulelor.


Foto:  Eficienta produsului Lamardor Pro în controlul putregaiului rădăcinilor

Datorită combinării acestor 3 substanțe obținem o eficacitate mai bună asupra ciupercilor de tip Penicilium sp, Alternarium, Ramularium și Helminthosporium.
Norma de aplicare

GRÂU – Mucegaiul de zăpadă, septorioză, măluri sp, tăciuni sp, putregaiul rădăcinelor - 0, 5 -0, 6 l/1 tonă de semințe.

ORZ – Mălura sp, helmintosporioză, putregaiul rădăcinelor - 0, 5-0, 6 l/t de semințe.

Procesul de tratare

Lamardor® Pro este un produs gata pentru utilizare, el conținând nu doar substanțele active, dar și adjuvant, colorant ș. a. Înainte de aplicare produsul trebuie diluat cu apă.
Exemplu:

9,5 l de apă + 0,5 l de Lamardor® Pro = 10 l soluție de lucru pentru tratarea a unei tone de semințe.

Calitatea semințelor

La tratarea materialului semincer se va alege doar material calitativ, calibrat curățaț de impurități și fără leziuni mecanice.

Păstrarea semințelor tratate

Materialul semincer tratat se recomandă de păstrat într-o încăpere răcoroasă, uscată, cu o bună ventilație. Semințele tratate de obicei se recomandă de însămânțat imediat. În cazul în care au rămas o anumită cantitate de semințe tratate, ele pot fi păstrate până la un an, însă energia de creștere și procentul de germinare va depinde de condițiile de păstrare. Se recomandă înainte de însămânțare de determinat procentul de germinare a semințelor.

Lamardor Pro este liderul preferat de fermierii din Republica Moldova la tratarea semintelor de cereale.Vladislav, agronom compania „Iri-Carmen”: „Am procurat deja Lamardor Pro și avem pentru toate cantitățile necesare. Nu am avut probleme până acum cu bolile, avem rezultate. În acest an am aplicat pentru tratarea semințelor - 200 tone de grâu și cca 400 tone orz. Tratăm înainte de semănat.  Cultivăm în total 3 300 ha.”

Lamardor® Pro este produsul care combate eficient un spectru larg de agenți patogeni care provoacă putregaiul rădăcinelor, posedă o eficacitate foarte bună împotriva mucegaiului de zăpadă (Fusarium nivale), helmintosporiozei, tăciuni și alte boli care se transmit prin semință și sol. Produsul influențează pozitiv asupra morfologiei și fiziologiei plantei (la plantele tratate cu Lamardor® Pro lipsește mezocotilul, cea mai sensibilă parte a plantulelor) ceea ce înseamnă că tratamentul cu Lamardor® Pro sporește rezistența la îngheț al cerealelor. De asemenea influențează formare unui sistem radicular puternic dezvoltat, astfel obținem o mai bună asimilare a apei cu substanțele minerale împreună cu o toleranță sporită la secetă. Un alt avantaj important constă în obținerea unui număr mai mare de frați productivi, o înfrățire mai timpurie și drept rezultat obținerea a unei plantei bine dezvoltate și sănătoase.

Victor Hropotinschi, administrator, „Agro-SZM”: „Eu tratez semințele cu Lamardor Pro în proporție de 100%. În caută și îl laudă toți pentru că foarte bine protejează de boli. Și semința din sol, și planta în întregime până la recoltare. Nu permite să se înmulțească flora care provoacă bolile la plante. Tratarea cu acest produs este un procedeu inevitabil. Îl aplic din 2014, atunci când tot grâul era bolnav. Atunci am procurat acest preparat care are mai multe componente și acționează foarte bine. Dacă să analizăm piața, ca și preț și calitate, niciunul nu concurează cu Lamardor Pro. Anul acesta am tratat suprafața de 6 530 ha de grâu și recolta este în medie peste 6 tone la ha și cel mai important e că tot grâul e de calitate, fără boli. Îl voi folosi și de acum încolo, până va apărea pe piață ceva mai bun, dacă vă apărea.”

Specialiștii din agricultură apreciază adevărata bijuterie, pentru că aceasta:

1. Asigură o protecție excelentă împotriva putregaiurilor rădăcinelor;
2. Protecție sigură a materialului semincer în timpul depozitării;
3. Conține 3 substanțe active care se complementează reciproc asigurândun efect cumulativ bine pronunțat;
4. Influențează pozitiv morfologic și fiziologic plantele;
5. Protejează plantele răsărite de factori climaterici nefavorabili;
6. Indispensabil pentru condiții care necesită o însămânțare mai adâncă a cerealelor.

Andrei Nederiță, SRL Coron-Agro din Hâncești practică agricultura de ani. Fermierul care deține câteva sute de ha reușește să obțină recolte bune datorită faptului că respectă elementele tehnologice.

 „Eu anterior foloseam alt produs de la altă companie. Eficiență zero. Toți lădau Lamardorul pentru raportul preț-calitate. Și anul trecut, când toamna a fost una mai călduroasă și mai lungă, am procurat semințe tratate cu fungicidul de la Bayer. Și unde le-am semănat pe cele tratate cu Lamardor, cultura nu s-a îmbolnăvit, spre deosebire de celelalte câmpuri. Și din iarnă culturile au ieșit bolnăvicioase și a trebuit să intervin mai rapid, să utilizez fungicide în primăvară. Un coleg din satul vecin a tratat întreaga suprafață de 300 ha cu Lamardor și n-a fost înregistrată nicio urmă de boală. Este chiar un produs de top și în acest an l-am cumpărat și eu, mi-a fost livrat acasă și sper că voi avea un rezultat mai bun la recoltare. Voi semăna 200 ha. Lamadorul va fi de acum încolo partenerul meu la cultivarea unor cereale de calitate”, a menționat fermierul.  


 
Top știri

Hibridul Buckfast - un pericol pentru viitorul apiculturii. Care sunt cele mai bune regine, aflați AICI

24 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022
Din aceeași categorie

VIDEO: SCHEMA DE PROTECȚIE A RAPIȚEI DE TOAMNĂ CU PRODUSELE ADAMA

24 mai 2022

VIDEO: DINIRO ® – Aliatul fermierilor în lupta cu buruienile din culturile de porumb

13 mai 2022

FIȚI PRUDENȚI ÎN UTILIZAREA PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR! Recent, 3 copii s-au intoxicat cu pesticide

11 mai 2022

MOLDOVA CERE DE LA UE AJUTOR SUB FORMĂ DE FERTLIZANȚI

05 mai 2022

CALENDARUL STROPIRII POMILOR FRUCTIFERI

12 apr 2022
Știri recomandate

VIDEO: CONCERNUL BAYER: CELE MAI UTILE SFATURI PENTRU PERSOANELE CU HIPERTENSIUNE ARTERIALĂ

22 jul 2021

INTERVENȚII NECESARE LA CULTURILE DE TOAMNĂ CU BAYER

17 apr 2020

LAMARDOR® PRO DE LA BAYER: Victor Hropotinschi: „Tratăm semințele cu Lamardor Pro în proporție de 100%”

LAMARDOR® PRO DE LA BAYER: Victor Hropotinschi: „Tratăm semințele cu Lamardor Pro în proporție de 100%”

LAMARDOR® PRO DE LA BAYER: Victor Hropotinschi: „Tratăm semințele cu Lamardor Pro în proporție de 100%”

loading ...