CE ESTE IRIGAREA PRIN MICROASPERSIE? Utilizare, avantaje

19 nov 2024
Microaspersia este o metodă de irigare în care aspersoare cu o dimensiune mică a picăturii pulverizează în mod delicat apa pe plante, imitând astfel ploaia naturală. De la dimensiunea picăturii și cantitatea de apă pe care o livrează, la presiunea de 2 bari în duza aspersorului, provine și denumirea lor de „aparate de microasperie”. Acest avantaj le face potrivite pentru plantele care nu suportă picături mari.
 
Microaspersia este o metodă de irigare cel mai frecvent utilizată în sere, grădini și pepiniere pentru menținerea umidității, precum și pentru realizarea sistemelor de protecție împotriva înghețului la livezile cu pomi fructiferi.

Citește șiTEHNICI MODERNE DE IRIGARE PENTRU CREȘTEREA PRODUCȚIEI
 
În funcție de unghiul de aspersie, acestea sunt împărțite în 90 de grade, 180 de grade și 360 de grade. În funcție de volum, acestea sunt împărțite în aspersoare de 40, 70, 90, 120, 160, 200 și 300 de litri pe oră.
 

Care sunt principalele avantaje ale irigării prin microaspersie?

Principalele avantaje ale irigării prin microaspersie sunt asigurarea unei picături fine și irigare uniformă la o presiune joasă de 2 bari. Sistemele de irigare prin microasperiune au posibilitatea de automatizare ușoară cu programator, ceea ce economisește timp și efort.


 
Ceea ce poate împiedica funcționarea corecta a sistemului de irigare prin microasperiune sunt condițiile meteorologice la suprafețele și terenurile exterioare, deoarece această metodă este extrem de afectată de vânt. Dacă în zona de udare există un vânt puternic, este foarte probabil ca acesta să împiedice distribuirea uniformă a apei pe suprafața solului.
 
Un lucru extrem de important este de a se ține cont de plantele care vor fi crescute și udate prin microasperiune, întrucât prezența picăturilor pe frunzele și fructele anumitor culturi poate duce la stimularea bolilor și poate afecta calitatea culturii.

Citește și: IRIGAREA PRIN PICURARE: O metodă eficientă de gestionare a apei
 
Fiecare dintre dispozitivele pentru microasperie pot fi instalate în moduri diferite, în funcție de aplicația lor specifică.
 
La poziționarea pe țepuș până la 30 cm deasupra solului sunt ideale pentru udarea paturilor de flori, amenajările cu piatră din grădină, răsaduri în aer liber, irigarea sub coroană a livezilor sau a vegetației decorative târâtoare, care în dezvoltarea sa ajunge până la 20 cm înălțime.
 
La poziționarea tubului, prin intermediul unui cârlig direct pentru tub, sunt folosite pentru plante perene cu structura construită atunci când se utilizează echipamente tehnice specializate pentru prelucrarea suprafeței sau în sere cu structura construită pentru agățare cu sârmă.
 
La poziționarea conductei cu conexiune directă, acestea sunt utilizate pentru sere cu o construcție joasă, la care este construită în prealabil o structură de sârmă, de care este atașată conducta.


 

Ce este sistemul de ceață și care sunt aplicațiile lui?

Sistemele de ceață sunt utilizate în două direcții. În primul mod de utilizare, acestea sunt folosite pentru a oferi un microclimat potrivit plantelor din sere, iar în al doilea, sunt instalate pe copertine, terase și umbrele pentru îmbunătățirea confortului oamenilor în lunile fierbinți de vară.
 
Sistemul de ceață ca metodă în sere servește la creșterea umidității aerului și la reducerea temperaturii, în care aspersoare pentru ceață cu o dimensiune foarte fină a picăturii pulverizează în mod delicat apa pe plante de la o înălțime la care picătura se evaporă fără a ajunge la plante.
 
Care sunt principalele avantaje ale sistemului de ceață?
Sistemele de ceață au posibilitatea de automatizare ușoară prin intermediul panoului și senzorilor sau cu temporizator, ceea ce economisește timp și muncă.
 
Ceea ce poate împiedica funcționarea corectă a sistemului de ceață este presiunea scăzută sau poziționarea incorectă a aspersoarelor pentru ceață. Dacă sistemul are o presiune prea scăzută sau este foarte aproape de plante sau oameni, poate duce la umezirea frunzelor și fructelor, fapt care poate favoriza dezvoltarea bolilor la plante, precum și poate perturba confortul oamenilor din cauza udării acestora.
 
Este extrem de important să se evalueze plantele care vor fi cultivate, ce cerințe agrotehnice necesită acestea și să se calculeze în mod corect sistemul de ceață în raport cu sera în care vor fi instalate. Atunci când sistemul este utilizat în gospodărie, este necesar să se țină cont de faptul că duzele trebuie să fie instalate la o înălțime suficientă pentru a nu intra apa în contact cu oameni.
 
Sursa: Hydrostab 
loading ...