DETERMINAREA CALITĂȚII CEREALELOR, UN INSTRUMENT INDISPENSABIL PENTRU PRODUCĂTORI

31 mai 2024
Calitatea recoltei cerealelor, precum și a produselor obținute în urma procesării, depinde în mare măsură de condițiile de păstrare, păstrarea nivelului optim de umiditate în depozit. Scăderea sau depășirea umidității optime poate duce la deteriorarea sănătății cerealelor în timpul păstrării, precum și la apariția unor procese nedorite, cum ar fi mucegăirea sau încolțirea.
 
Conținutul de proteine, de gluten, de ulei, nivelul de umiditate, indicele de scădere, masa hectolitrică din cereale și semințe oleaginoase – sunt indici în baza cărora se stabilește calitatea producției agricole la treierare, uscare, depozitare și procesare. În baza acestora, producătorii stabilesc rezultatul tehnologiei de cultură aplicată, aspecte de corectat, momentul oportun pentru recoltare și, desigur, prețul cerealelor.
 
Atunci când stabilim obiective de realizat în procesul de muncă, acestea se referă nu doar la cantitatea recoltei obținute, dar și la calitate. În monitorizarea acesteia ne sunt de mare ajutor aparatele de testare. Este important pentru noi să avem date exacte, de asta am achiziționat de la „Sartorom” granulator, echipament pentru prelevarea automată a probelor, care ne oferă informații pentru 20 de indici de calitate. Aceste date ne ajută să vedem unde am greșit în procesul tehnologic: tratamente, fertilizări; ne corectează traiectoria pentru anii viitori. Le utilizăm atât la cerealele convenționale, cât și cele organice, susține Ghenadie Rotari, reprezentantul companiei Limburg, specializată în producerea, depozitarea și exportul cerealelor.


 
Producătorul are terenurile agricole în raionul Soroca unde cultivă porumb, soia, grâu, rapiță,  și gestionează silozul cu capacitatea de stocare de 50 de mii de tone de cereale de la Lăpușna.
 
Potrivit specialiștilor, la cereale precum orzul, grâul sau porumbul, valoarea preferabilă a nivelului de umiditate din spațiul de depozitare este de până la 14% - pentru păstrarea timp de o iarnă. Pentru depozitarea mai îndelungată, grâul trebuie să se mențină într-un nivel maximal de umiditate cifrat la 13%, iar porumbul nu poate depăși un nivel de 12%. Altfel, spațiul de depozitare poate deveni un mediu propice pentru dezvoltarea microorganismelor. Iar când vorbim despre grâul de panificație atunci indicii care se verifică sunt și mai mulți, și mai riguroși.
 
Moara de laborator și aparatul de măsurare a indicelui de cădere la grâul de panificație și speltă sunt utilaje indispensabile pentru noi. Testăm vâscozitatea maximă a suspensiei de făină, astfel determinăm calitatea grâului și, respectiv, a făinii. Sunt indispensabile pentru noi aceste măsurări atât ca producători de cereale, cât și ca producători de făină.
 
Sunt ani când în perioada de recoltare plouă și calitatea cerealelor are de suferit, grâul începe să încolțească în spic. Iată în așa situații ne vin în ajutor aparatele de măsurare, întrucât, din astfel de cereale riscăm să producem făină de calitate joasă. Aici, indicele de cădere este cel care face diferența și ne permite să livrăm produse de calitate înaltă, susține Viorica Gogu, laborant calitatea cerealelor în cadrul companiei Prograin Organic, care își desfășoară activitatea în domeniul cultivării, procesării, depozitării, comercializării și exportului culturilor cerealiere, oleaginoase și leguminoase ecologice în Republica Moldova. Compania promovează următoarele culturi: grâu spelta, grâu comun, ovăz, floarea-soarelui, porumb, sorg, muștar, mazăre verde, mazăre galbenă, soia, secară, năut, linte, fasole, dovleac, lucernă, hrișcă.


 
Fermierii din R. Moldova utilizează pe larg echipamentele de verificare a calității cerealelor. Compania Sartorom le oferă soluții complete pentru cercetare și controlul calității produselor și colaborează cu agricultorii moldoveni începând din Giurgiulești din port și terminând în Nord, la Sofia. Ne bucură interesul acestora. Or, asta demonstrează profesionalismul și preocuparea lor pentru calitatea muncii pe care o fac, susține Rodica Panainte, ASM în cadrul companiei Sartorom.
 
Sartorom a adus la Chișinău, la Agrotek Arena din cadrul UTM echipamente de măsurare a calității produselor cerealiere: Granomat, Granolyser HL, Inframatic 8800. Astfel, fermierii interesați, pot veni pentru a le testa și a se convinge de utilitatea acestora.
 
Material realizat cu suportul Agrotek Arena - o inițiativă dezvoltată de Universitatea Tehnică a Moldovei în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...