ION COJOCARU: Investiția în infrastructura post-recoltare asigură relații comerciale avantajoase

03 feb 2024
Ion Cojocaru este un tânăr antreprenor din raionul Ștefan-Vodă, administratorul companiei agricole „SanduNelu” SRL. Este o afacere de familie, care se ocupă de creșterea legumelor în câmp deschis. Cresc morcov și ceapă, care ajung apoi în rețelele de magazine locale, dar și la export. Cum a reușit familia Cojocaru să dezvolte o afacere profitabilă? A investit în sisteme moderne de irigare, mașini de recoltat și infrastructura post-recoltare: depozite, utilaj de sortare, ambalare. Astfel, munca din câmp și din depozit este aproape în totalitate mecanizată.


 
Gestionăm în jur de 200 de hectare 75 dintre care sunt destinate cultivării legumelor în câmp deschis. După noi, agricultura fără irigare nu ar trebui să existe, ea nu are viitor.
 
Ocupându-ne cu rădăcinoasele, utilizăm metoda de irigare prin picurare. Astfel, plantele primesc cantitatea necesară de apă, fără a face risipă. De asemenea, este comod și pentru efectuarea fertigării, doar așa toată cantitatea de îngrășământ administrată este asimilată de către plantă, susține fermierul.
 
Sursa de apă pentru irigare este râul Nistru, cea mai bună pentru astfel de lucrări, susține Ion. Dar au construit și un bazin de acumulare a apei. Anul trecut, antreprenorul a decis să automatizeze sistemul de irigare, tehnologie pe care a achiziționat-o prin intermediul ADMA și FTI. Astfel, procesul de irigare și fertigare poate fi gestionat de la distanță chiar din telefonul personal.
 
Am simțit necesitatea automatizării din mai multe considerente. Primul și cel mai important este risipa de apă; procesul de fertigare poate fi realizat cu implicarea a mai puține persoane și posibilitatea de a efectua fertigările cu exactitate și corectă în funcție de cultură. Cu alte cuvinte, am exclus factorul uman din câmp. Este un mare avantaj în contextul crizei forței de muncă calificate cu care se confruntă țara noastră, povestește Ion Cojocaru.
 
Pentru viitor, fermierul și-a propus să utilizeze irigarea prin impulsuri. Pentru că este o tehnologie destul de costisitoare, pentru început, planifică instalarea acesteia pe un lot demonstrativ.
 
Având ca parteneri rețelele de marketuri, am înțeles că nu este suficient doar să produci. Comerțul devine din ce în ce mai dificil: concurența, cerințele mari ale piețelor. Astfel, noi am investit într-o linie de sortare și ambalare a legumelor. Este și asta o investiție mare, de unul singur e mai complicat să te descurci. Sfatul nostru pentru agricultori este să coopereze, să-și unească forțele, spune antreprenorul.
 
Dacă sunteți interesați de funcționalitățile sistemelor automate de irigare, puteți testa și afla mai multe detalii despre acestea direct de la specialiștii în domeniu, aflați la Agrotek Arena - centrul de inovație care revoluționează industria agricolă, scopul de bază al acestuia fiind promovarea tehnologiilor digitale în agricultură. Agrotek Arena este o inițiativă dezvoltată de Universitatea Tehnică a Moldovei în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...