ION TULEI, DESPRE AVANTAJELE ȘI DEZAVANTAJELE SISTEMELOR DE PROTECȚIE LA CIREȘE

31 jan 2024
Ion Tulei este un antreprenor care cultivă fructe pe o suprafață de 100 de hectare în satul Olănești, raionul Ștefan-Vodă. Pe câmpurile sale cresc mere, cireșe, caise, prune, piersici și struguri – toate, utilizând soiuri și tehnologii moderne. Antreprenorul mai este și exportator. Astfel, fructele de la Olănești ajung pe piețele din Europa și nu doar. Deci, cunoaște nu din auzite care sunt cerințele acestor piețe și căror criterii și standarde trebuie să corespundă fructele pe care le cultivă pentru a aduce profit.

Pe 28 din cele 100 de hectare, antreprenorul cultivă cireșe. Este o livadă modernă, în sistem superintensiv, cu pomi aduși din Olanda și sistem de irigare prin picurare. Pentru 3 hectare, producătorul a instalat și sistem de protecție: peliculă antiploaie și plasă antigrindină.

Avem un sistem de protecție antiploaie și antigrindină, instalat în 2021. Este un sistem austriac, de la o companie pionier în acest domeniu. Posibil sunt și producători mai ieftini, dar cei cu care am lucrat noi ne-au garantat calitate. Este o protecție foarte bună, care asigură o calitate înaltă a roadei. Deseori, se întâmplă ca exact înainte de recoltare să avem ploi abundente sau chiar grindină, care compromit în totalitate roada. Cu sistemul de protecție ne asigurăm că munca de un an nu a fost în zadar.



Un alt avantaj al sistemului este faptul că putem controla într-o anumită măsură perioada de coacere a cireșelor. Dacă deschidem mai devreme pelicula, se produce efectul de seră și grăbim coacerea cu 3-4 zile. Respectiv, dacă descoperim pomii mai târziu, prelungim coacerea cu câteva zile. Având același soi de cireșe, putem să facem recoltarea eșalonat. Acesta este un mare avantaj pentru noi, povestește Ion Tulei.
 
Sistemele antiploaie și antigrindină sunt o tehnologie eficientă dar, totodată, încă foarte scumpă pentru producătorii de fructe de la noi, adaugă acesta.
 
Prețul pentru un astfel de sistem, vorbim doar despre materialul pentru acoperire, fără pilonii de suport, este de 40 de mii de euro pentru un hectar de livadă. Uzura sistemului este de aproximativ 1 euro anual, deci, la kilogramul de cireșe se adaugă 1 euro doar pentru sistemul de protecție. Durata de viață a sistemului este de 6-7 ani.
 
Dacă am vinde cireșele cu 4-5 euro/kilogram constant în fiecare an, așa cum se întâmplă în Belgia sau Austria, de exemplu, atunci investiția s-ar recupera ușor. Rămâne să rezolvăm problema cu piața de desfacere pentru cireșele noastre, apoi, desigur, ne dorim să instalăm sistemul de protecție pe o suprafață mai mare, susține antreprenorul.

Din livezile moderne, fructele crescute de Ion Tulei trec la etapa a doua: sortare, calibrare și ambalare. Antreprenorul este primul care în 2019 a adus în Moldova o linie de sortare pentru cireșe. De asemenea, acordă o atenție sporită ambalajului, un criteriu la fel de important atunci când vorbim despre export.



Doar așa se poate obține un preț mai mare pentru fructele noastre: calitate, calibru, soi rezistent și solicitat, ambalaj, brand de țară și marketing, afirmă Ion Tulei.

Dacă sunteți interesați de sistemele de protecție pentru livezi, puteți afla mai multe detalii direct de la specialiștii în domeniu aflațila Agrotek Arena - centrul de inovație care revoluționează industria agricolă, scopul de bază al acestuia fiind promovarea tehnologiilor digitale în agricultură. Agrotek Arena este o inițiativă dezvoltată de Universitatea Tehnică a Moldovei în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.


 
loading ...