VALENTIN AIRINI: Sistemele digitale ne permit să acționăm cu un pas înaintea problemelor

07 feb 2024
Valentin Airini, administratorul companiei AGDAV SRL, cultivă grâu, orz, floarea-soarelui, porumb, sfeclă de zahăr, rapiță și soia în satul Petrunea, raionul Glodeni. Fermierul a ales gestionarea digitală a activității manageriale și a muncilor în câmp. Astfel, reușește să ia decizii corecte și să planifice din timp lucrările agricole.
 
Implementăm tehnologii conservative de lucrare a solului. În timp, ne propunem să trecem la No-till. Dar e nevoie de o perioadă de tranziție și în care să analizăm cum este mai corect de efectuat lucrările mai puțin invazive pentru sol.
 
Unul din scopurile noastre este să optimizăm procesul de muncă. Să avem un plan de lucru bine stabilit, reieșind din starea la zi a culturilor și o evidență strictă a lucrărilor, povestește agricultorul.
 
Fermierul a achiziționat sistemul SAS Cropwise. Acesta îi permite monitorizarea minuțioasă a dezvoltării și stării fitosanitare a culturilor. Astfel, agricultorul poate interveni cu tratamente preventive, reducând pierderile de producție din cauza bolilor și dăunătorilor, dar și consumul de produse de protecție.
 
Cu SAS Cropwise putem face analiza zilnică a câmpurilor, a fazei de dezvoltare a culturilor. Pozele în NDVI ne oferă informațiile despre problemele din câmp și putem aplica tratament zonal, doar unde este necesar.
 
Este un soft cu care trecem de la evidența pe caiet, la cea digitală – mult mai eficientă. Datele din program sunt confidențiale, cu parolă de acces. Pentru servicii, achităm anual, susține fermierul.
 
Implementarea sistemelor digitale nu scutește agronomul de ieșirile în câmp, dar ușurează munca acestuia și contribuie la luarea deciziilor corecte. Eficiența softului se demonstrează, mai ales, în condițiile schimbărilor climaterice, care fac ca sezoanele agricole să difere mult între ele, respectiv, și numărul, și tipul lucrărilor în câmp variază.
 
Sistemele digitale ne permit să acționăm cu un pas înaintea problemelor. Iar asta, pentru noi, înseamnă eficientizarea cheltuielilor și sporirea profitului, mai spune Valentin Airini.
 
Dacă sunteți interesați de funcționalitățile sistemelor ERP, puteți testa și afla mai multe detalii despre acestea direct de la specialiștii în domeniu, aflați la Agrotek Arena - centrul de inovație care revoluționează industria agricolă, scopul de bază al acestuia fiind promovarea tehnologiilor digitale în agricultură. Agrotek Arena este o inițiativă dezvoltată de Universitatea Tehnică a Moldovei în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.
loading ...