VIDEO: Târgul Inovațiilor pentru Agricultura Viitorului în Moldova

10 feb 2024
Tehnologiile, fermierii, studenții, profesorii și autoritățile și-au dat întâlnire la Agrotek Arena la Târgul Inovațiilor pentru Agricultura Viitorului în Moldova. A fost o zi productivă, cu multă informație utilă, schimb de experiență și planuri de viitor.
 
Venim astăzi pentru toți agricultorii cu un loc unic unde vii și accesezi toată informația. Primul pas este crearea Agrotek Arena. Vom încerca să aducem toți importatorii, distribuitorii, producătorii împreună, a declarat Vladimir Bolea, Viceprim-ministru, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Mă bucur foarte mult să fiu astăzi aici și să vorbim despre această intersecție dintre agricultură și tehnologie. Tehnologia este pasul intermediar între agricultură și știință. Digitalizarea ne ajută să avem o agricultură performantă, iar știința ne ajută să avem o agricultură de viitor, a declarat Doina Nistor, directoarea proiectului Tehnologiile Viitorului.
 
Holul Facultății Științe Agricole, Silvice și ale Mediului a fost neîncăpător pentru doritorii de a fi la curent cu cele mai performante tehnologii agricole: sisteme ERP, drone, roboți pentru fermele zootehnice, stații meteo, sisteme de protecție pentru livezi, sere hidroponice etc.
 
Pe lotul demonstrativ al UTM, am instalat un sistem de suport pe care vom pune un sistem antiploaie și antigrindină pentru ca studenții să aibă acces la tehnologiile moderne, aplicate de fermierii de la noi din țară, a declarat Eugeniu Gudumac SRL Horti Management
 
Precizia în agricultură ne oferă o economie mare de combustibil, care înseamnă și economie de bani, spune Dormenco Vadim, SRL Agrica-Teh.
 
În cadrul conferinței organizate de Universitatea Tehnică a Moldovei, Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii, sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, specialiștii din domeniul digitalizării și fermierii care au testat deja tehnologiile moderne au împărtășit din experiența lor și au răspuns la întrebările celor prezenți.
 
Pentru un agricultor de succes sau modern este important să-și digitalizeze afacerea pentru a înțelege unde poate economisi. Elementele digitale ne permit să creștem eficiența fermei, să avem randamente mai bune la costuri mai mici, explică Andrei Dînga, administrator SRL AGDAV.
 
Agrotek Arena este primul centru de excelență al inovațiilor în agricultură din țara noastră, care are scopul de a promova transferul de cunoștințe între mediul academic și industrie. Arena deschide noi oportunități de cooperare și dezvoltare pentru studenți, profesori, agricultori și companii de tehnologii digitale.
 
Pe teren deschis, 13 companii au instalat sisteme de irigare, de suport și de monitorizare pentru diferite culturi agricole. Iar în laboratorul Agrotek Arena sunt instalate sisteme integrate de gestiune a activităților agricole și a datelor, generând analize și recomandări pentru fermieri. Centrul de excelență reprezintă o investiție estimată la 3 milioane de lei.
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...