O colecție de 180 de soiuri de struguri de masă autohtone, dar și internaționale, aduse din toate colțurile lumii: SUA, Spania, Franța, Asia Centrală, Italia, Turcia – este performanța atinsă de Dmitri și Petru Mihov. Sunt o familie de antreprenori din raionul Cahul, fondatorii SRL Terra Vitis, compania viticolă cunoscută drept una model în domeniu viticulturii.
Suprafața plantațiilor pentru soiurile comerciale este de aproximativ 40 de hectare, iar cea mai mare parte a recoltei o exportă. Au investit în sisteme moderne de irigare, infrastructura post recoltă, depozite frigorifice. Asta le permite să vândă strugurii în afara sezonului de recoltare, la prețuri mult mai bune.
Au dedicat o anumită suprafață cercetărilor în domeniul strugurilor de masă pentru a ieși pe piață cu soiuri noi. De asemenea, au suprafețe dedicate micilor experimente. Terra Vitis este mereu gazda diverselor seminare, evenimente la care fermierii participă cu interes și au parte de informații utile și actuale.
Podgoriile Terra Vitis sunt în satul Burlacu, raionul Cahul. 90% dintre acestea sunt plantații intensive: sistemul Gable deschis și închis și sistemul Pergola. Podgoriile din sistemul Pergola în acest an urmează a fi în totalitate acoperite cu sisteme de protecție antiploaie și antigrindină.
Via tradițională nu oferea potențialul maxim de producție și de calitate la strugurii de masă. Chiar dacă plantațiile erau irigate, cordonul oriental pe spalier nu oferea suprafața foliară suficientă pentru recolta de 30-35 de tone la hectar.
Sistemele intensive de susținere și de cultivare a strugurilor de masă permit atingerea acestui obiectiv. De trei ani deja, noi reușim să obținem roadele planificate. Dar, neapărat, pentru un astfel de sistem performant, este indispensabil să avem acces la apă pentru irigare, explică Dmitri Mihov, doctor în științe agricole, specialist în viticultură, agronom în cadrul Terra Vitis.
Riscurile climaterice sunt foarte mari. Din cauza condițiilor meteo, pot fi afectate și până la 80% din producere, susține expertul.
Tot mai des ne confruntăm cu precipitații cu grindină, ploi în perioada de recoltare. Astfel, pelicula de protecție devine obligatorie. Pelicula antiploaie este mai costisitoare decât protecția antigrindină, dar oferă mai multe avantaje. Prețul ei este de 20 de mii de euro per hectar. Este o acțiune foarte migăloasă, dar reprezintă siguranța calității producției pe care, ulterior, o putem livra liniștiți în magazine, spune Dmitri Mihov.
Cu toate că, atât conducătorul, cât și specialiștii gospodăriei au studii în agricultură, pentru a implementa tot ce este nou și inovativ în fitotehnie și horticultură, participă mereu la numeroase vizite de studiu peste hotare (Germania, Italia, Franța, Egipt, Turcia, Grecia, SUA, Romania).
Tehnologiile sunt bune, dar fără cunoștințe temeinice în domeniu se poate întâmpla să nu beneficiem de toate oportunitățile ce ni le oferă. Astfel, producătorii trebuie să fie în permanentă colaborare cu cercetătorii, susține specialistul.
Legătura cu știința am văzut-o în foarte multe țări europene, fie institute de stat, fie companii private. Noi avem Agrotek Arena din cadrul UTM, care este o foarte bună oportunitate pentru producători să interacționeze cu cercetătorii și experții în domeniu. Este un centru necesar, mai ales în contextul modernizării rapide a tehnologiilor și evoluției științei. Noi trebuie să ținem pasul cu inovațiile și să digitalizăm afacerile agricole.
În prezent, gestionarea unei afaceri a devenit mai ușoară. Putem beneficia de suportul partenerilor din exterior, mai ales, dacă venim cu idei inovative. Noi am beneficiat de suport în cadrul mai multor proiecte: am achiziționat un sistem de tratare, instalăm pelicula, etc., mai spune Dmitri Mihov.
Companiile precum Terra Vitis sunt o sursă de inspirație pentru tinerii ce își doresc să dezvolte afaceri acasă, dar încă stau la dubii. Sunt un exemplu că agricultura poate fi profitabilă, doar să știm să luăm deciziile corecte. Dmitri Mihov demonstrează că studiul continuu și inovațiile sunt cheia succesului.
Dacă sunteți interesați de sistemele moderne de protecție a viței-de-vie, puteți testa și afla mai multe detalii despre acestea direct de la specialiștii în domeniu, la Agrotek Arena - centrul de inovație care revoluționează industria agricolă, scopul de bază al acestuia fiind promovarea tehnologiilor digitale în agricultură. Agrotek Arena este o inițiativă dezvoltată de Universitatea Tehnică a Moldovei în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.