INDUSTRIA UTILAJELOR AGRICOLE DIN EUROPA DA SEMNE DE REDRESARE

15 jan 2025
Comerţul cu maşini şi utilaje agricole din Europa pare să se îmbunătăţească, conform celui mai recent barometru de afaceri publicat de CEMA (Asociaţia Europeană a Producătorilor de Maşini Agricole), care indică o uşoară creştere după luni de pesimism. Asociaţia Europeană a Producătorilor de Maşini Agricole subliniază că indicele general al climatului de afaceri pentru industria utilajelor agricole din Europa dă anumite semne de ameliorare, chiar dacă perspectiva rămâne în continuare negativă, scrie Revista Ferma.
 
CEMA calculează lunar un indice pe o scară de la -100 la +100, iat în luna decembrie acest indice a crescut de la -43 la -37 puncte, sugerând că punctul cel mai scăzut al recesiunii a fost depăşit. Per ansamblu, aşteptările pentru viitoarele comenzi şi pentru cifra de afaceri s-au îmbunătăţit faţă de lunile anterioare.
 
Creşterea aşteptărilor privind cifra de afaceri pentru următoarele şase luni este a patra consecutivă şi este considerată principala cauză a îmbunătăţirilor din climatul general de afaceri, deşi evaluările activităţii curente rămân aproape de niveluri record de scăzute.
 
Pe partea de piaţă, indicele de încredere pentru aproape toate regiunile europene a înregistrat o îmbunătăţire, unele ţări revenind sau apropiindu-se de un teritoriu pozitiv pentru prima dată în ultimele luni, deşi raportul nu precizează care sunt aceste regiuni. Participanţii la sondaj au fost probabil încurajaţi de faptul că rata comenzilor noi a crescut uşor peste aşteptări.
 
Sondajul CEMA adresat principalilor producători europeni de maşini şi echipamente agricole sugerează o estimare a creşterii medii a cifrei de afaceri de aproximativ 3% în 2025. Cu toate acestea, perspectivele pentru angajare în industrie rămân sumbre, 25% dintre companii aşteptând o scădere a personalului permanent şi 46% o reducere a angajaţilor temporari. Raportul dintre personalul temporar şi cel permanent poate indica nivelul de încredere al companiilor. O creştere prognozată de 11% pentru angajaţii temporari faţă de o creştere de 8% pentru cei permanenţi sugerează că eventualele lipsuri de forţă de muncă vor fi compensate prin angajaţi fără contracte pe termen lung.
 
Aşadar, raportul CEMA reflectă un mix de precauţie şi optimism în industria utilajelor agricole din Europa. Creşterea indicelui de încredere, deşi modestă, arată că sectorul începe să-şi revină din recesiune. Principalele motoare ale acestei redresări sunt îmbunătăţirea perspectivelor de comenzi şi cifra de afaceri, un semn că fermierii europeni continuă să investească în utilaje, chiar şi în condiţii economice dificile. Totuşi, este îngrijorător că angajările pe termen lung rămân în plan secundar, iar companiile se bazează mai mult pe angajaţi temporari, ceea ce denotă o precauţie accentuată faţă de angajamentele pe termen lung. În schimb, pe termen mediu, creşterea de doar 3% estimată pentru 2025 sugerează o redresare lentă, influenţată probabil de incertitudinile economice generale şi de presiunile asupra fermierilor din cauza creşterii costurilor de producţie.
 
loading ...