Este cunoscut faptul că implementarea soluțiilor inovative în procesele agricole oferă mai multă competitivitate afacerilor, optimizând procesele și reduce costurile de producție. Fermierii înțeleg că pentru a aduce plus valoare afacerii pe care o dezvoltă, trebuie să pună accent în continuare pe creșterea investițiilor în tehnologizare și digitalizare.
În căutare de soluții moderne, care să le ofere posibilitatea de a optimiza lucrările din plantații, viticultorii din raionul Cahul, membri ai Asociației Producătorilor de Struguri de Masă din Cahul au instalat în plantațiile lor stații meteo și capcane digitale care le vor permite să ia decizii bazate pe informații exacte, astfel, crescând randamentele de producție.
Am reușit să instalăm stații meteo în cadrul a opt companii din raioanele Cahul, Taraclia, Cantemir și Leova, care fac parte din Asociația Producătorilor de Struguri de Masă. Astfel, aproximativ 300 de hectare de viță-de-vie beneficiază de informații exacte de monitorizare și diagnosticare. În plus, beneficiarii pot acorda servicii de consultanță și pentru fermierii din preajmă, a declarat Serghei Tutovan, Directorul Asociației Producătorilor de Struguri de Masă din Cahul, agronom, doctor în științe agricole.
Deja de un an, viticultorii din sudul țării economisesc timp, resurse și reușesc să prevină eventualele atacuri de boli sau dăunători din plantații cu ajutorul stațiilor meteo și a capcanelor moderne.
Stațiile meteo permit monitorizarea de la distanță a situației din plantații. Informații precum suma precipitațiilor, suma temperaturilor, prognoze meteo, umiditatea aerului – date ce influențează microclima din plantații și starea fitosanitară a plantelor – sunt la dispoziția noastră chiar în propriul telefon.
La fel, stația meteo ne permite monitorizarea cu exactitate a zborului principalilor dăunători cum sunt moliile viței-de-vie, moliile strugurilor, molia verde, tripșii. Capcanele sunt digitale, iar când pragul de dăunare este depășit, suntem notificați pe telefon. Astfel, luăm deciziile corecte: când sunt mai puțini dăunători nu merită de intervenit, iar când numărul acestora este mare, aplicăm tratamentele necesare pentru combatere sau control.
La fel funcționează și în cazul bolilor. Dacă se acumulează suma de temperaturi și precipitații favorabilă pentru germinarea sporilor bolilor cum este mana, făinarea, beneficiarul primește informația pe telefon. În acest an, din cauza secetei am avut alertă maximă pentru făinare. Datorită informației exacte, am reușit să intervenim la timp, susține Serghei Tutovan.
Un alt beneficiu este informația pe care producătorii o au despre umiditatea solului la 2 adâncimi: 20m și 40m. Asta le permite gestionarea eficientă a apei pentru irigare. Atunci când conținut de apă din sol scade mai jos de nivelul optim pentru vița-de-vie, viticultorii sunt înștiințați să intervină prin irigare. Având datele exacte, irigă exact atât cât planta are nevoie. Astfel, nu se face risipă de apă și nu provoacă stres plantei prin surplus de apă.
Un alt aspect important este prognoza timpului și a precipitațiilor. Informațiile vin cu exactitate, asta susțin toți beneficiarii care au în plantații stații meteo. Mai mult, stațiile sunt autonome, nu au nevoie de conexiune la sursă de energie electrică. Se alimentează de la soare. Întreținerea este minimă.
Producătorii sunt mulțumiți, feedback-urile sunt pozitive. Stațiile stochează informațiile și, în timp, devin și mai eficiente în baza informațiilor acumulate. În prezent, stațiile noastre nu au atins potențialul lor maxim de prognozare. Noi încă învățăm cum să le utilizăm mai eficient și să exploatăm toate posibilitățile acestora, explică expertul.
Stații meteo de ultimă generație, senzori pentru monitorizarea solului, a climei, umidității și a altor factori esențiali pentru agricultură au fost instalate și la UTM, în cadrul Agrotek Arena. Atât studenții, cât și agricultorii interesați de tehnologiile digitale le pot studia, testa în practică și se pot convinge de eficiența acestora.
Agrotek Arena este o inițiativă dezvoltată de Universitatea Tehnică a Moldovei în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.