Astfel, avantajele acestora sunt majore:
- Planificarea lucrărilor în câmp. Prognoză meteo.
- Gestionarea irigațiilor: umiditate în sol, cantitatea de apă din sol, rata de absorbție a apei.
- Alerte de boli: determinarea riscului de apariție a bolilor.
- Luarea deciziilor: determinarea rezervei de apă din sol; necesitate irigare; condiții optime pentru tratamente; fertilizat.
Sunt un instrument foarte util pentru fermieri. Nu doar măsoară parametrii atmosferici: temperaturi, precipitații, umiditatea solului, etc., dar mai vin și cu soluții pentru prognoza bolilor, prognoza meteo, ajută la planificarea lucrărilor ș. a..
Dacă utilizăm eficient și corect aceste date, obținem o eficiență mai mare a lucrărilor, economisim inputurile, reducem cheltuielile pentru pesticide cu până la 30%, explică Sergiu Smocinschi, agronom, specialist în agricultura digitală, fondator „Biosfera” și AGRODAT.md.
Adaptarea tehnologiei la schimbările de climă este unul din avantajele stațiilor meteo. Pentru asta, e nevoie de o monitorizare continuă a datelor. În urma unei analize, fermierul alege corect perioada de semănat, culturile potrivite pentru zona sa, susține specialistul.
Stațiile meteo sunt o tehnologie ce poate fi configurată potrivit necesităților fiecărui fermier. Aceștia trebuie să aleagă senzorii pe care îi instalează în funcție de zona în care se află, culturile pe care le cultivă și informația pe care își propun să o primească.
De exemplu, pentru prognoza bolilor, avem nevoie de 4 senzori: precipitații, temperatura aerului, umiditatea aerului și umiditatea pe frunză; iar pentru a avea informații despre evapotranspirație mai este nevoie de încă 2 senzori: viteza vântului și radiația solară. Având o configurație bună din start, fermierul are acces la soluții maxime.
Fermierii din Moldova au conștientizat importanța majoră a informațiilor exacte despre vreme în agricultură. Compania noastră are instalate deja peste 280 de stații meteo instalate în câmp. Majoritatea sunt în culturile multianuale, dar se observă o tendință în creștere și printre producătorii de cereale, declară Sergiu Smocinschi.
Nu putem controla și schimba vremea, dar o putem monitoriza și interveni cu ajutorul tehnologiilor. Datorită informațiilor, vom alege mai corect hibrizii pe care îi cultivăm, timpul de semănat, momentele cheie de intervenție cu tratamente fertilizări sau irigare etc., mai spune specialistul.