SUNT SAU NU SĂNĂTOASE LEGUMELE ȘI VERDEȚURILE DIN SERE HIDROPONICE

03 jan 2025
Cultivarea hidroponică a legumelor și verdețurilor sau folosirea unui mediu fără sol pentru a crește plantele, stârnește uneori scepticism. Mulți se întreabă dacă astfel de produse pot fi la fel de sănătoasă ca cele cultivate în pământ. În realitate, hidroponia oferă beneficii remarcabile pentru sănătate, mediu și siguranța alimentară, iar temerile că lipsa contactului cu solul face culturile nesănătoasa sunt combătute de dovezi științifice. Studiile au arătat că legumele crescute hidroponic pot avea un conținut nutrițional similar sau chiar superior față de cele cultivate tradițional. Solul poate conține pesticide, metale grele sau alte substanțe toxice, care pot ajunge în legume. În hidroponie, plantele cresc într-un mediu controlat, eliminând complet acest risc.
 


Hidroponica funcționează după un principiu foarte simplu: accesul plantelor la tot de ce au nevoie și când au nevoie. Într-o seră hidroponică, avem posibilitatea să controlăm lumina pe care plantele o primesc. Culturile vor avea acces la lumină, în funcție de necesitate: unele mai mult, altele mai puțin. Nivelul PH-ului poate fi monitorizat și ajustat. Într-un mediu personalizat și controlat, creșterea plantelor poate avea un ritm mai accelerat.
 
Unul din cele mai mari avantaje ale sistemului hidroponic este faptul că avem acces direct și ușor la sistemul radicular al plantelor și putem monitoriza starea culturilor pe toată perioada de vegetație. De asemenea, plantele primesc nutrienții necesari pentru creștere în proporții echilibrate și exacte. Sunt aceeași nutrienți pe care îi iau plantele din sol, doar că îi furnizăm prin intermediul apei. Substanțele nutritive vor fi adaptate personalizat pentru fiecare plantă în parte. În plus, este utilizat un substrat inert pentru menținerea plantelor.
 
Citește și: ZINAIDA PLĂMĂDEALĂ, DESPRE CUM ESTE SĂ CREȘTI PLANTE CHIAR ÎN CENTRU ORAȘULUI 365 DE ZILE PE AN

Plantele cresc într-un mediu 100% controlat și protejat. Ele nu au contact cu alte culturi ce pot transmite diverși agenți patogeni. Astfel, noi nu efectuăm nici un tratament cu fungicide sau insecticide. Astfel plantele nu conțin reziduuri de produse de uz fitosanitar.
 
Noi reutilizăm apa. Ea este într-un circuit continuu. Acesta este un aspect important atât din punct de vedere economic, cât și ecologic, explică Timur Muradov, specialist în hidroponie, director comercial „Croponix”, pentru AGROMEDIA.


 
De ce plantele din serele hidroponice au un ritm de creștere mai rapid? Timur Muradov explică:
 
Dacă sistemul radicular al plantei este expus direct la apă și hrană, planta nu trebuie să dezvolte rădăcini puternice pentru a le absorbi din sol. Astfel se poate concentra pe dezvoltarea frunzelor, florilor și fructelor și fructifică într-un timp mai scurt.
 
În sistem hidroponic putem crește orice. Dar, din punct de vedere economic, sunt mai rentabile culturile cu ciclu scurt de creștere. Din acest motiv, principalele culturi ce se cresc în serele hidroponice sunt verdețurile, ierburile, legumele precum: roșii castraveți, ardei și dau rezultate mai bune decât în serele tradiționale, susține Timur Muradov.
 
Citește și: ZINAIDA PLĂMĂDEALĂ: „Afacerile eco friendly sunt costisitoare, dar, cred eu, își merită rostul”

De mai bine de 3 ani, fermele verticale sunt testate și implementate cu succes de câțiva fermieri din R. Moldova. Aceștia, de asemenea, susțin că producția este una sănătoasă și ecologică.


 
Planta din sistem hidroponic se dezvoltă urmând aceleași procese ca și cea dintr-o seră obișnuită. Noi îi creăm un mediu favorabil de umiditate, lumină, temperatură pentru o creștere rapidă. Elementele nutritive le ia din apă. Pentru suport are un substrat de vată minerală. Nu tratăm foliar deloc plantele. Astfel, ele sunt inofensive pentru sănătatea omului. Astfel, pot să afirm cu siguranță că este un produs sănătos pe care familia mea îl consumă cu încredere deja de 3 ani de când avem sera, Explică Zinaida Plămădeală, administratoarea unei sere hidroponice în orașul Călărași, pentru AGROMEDIA.

Citește și: GRIGORE G.: Am ales serele verticale pentru recolte pe tot parcursul anului și producție ecologică
 
Serele hidroponice reprezintă viitorul în agricultură, ținând cont de schimbările climatice: călduri excesive, secetă, ploi cu grindină etc. În câmp, devine tot mai complicat să crești ceva. În sistem hidroponic, noi controlăm cu strictețe toate procesele. Calitatea apei care vine în mod centralizat în comuna noastră este una foarte proastă. Pentru a asigura plantelor o sursă sigură de apă, am instalat un sistem performant de filtrare. În plus, avem un produs ecologic, fără reziduuri, susține Grigore Gologan, administratorul unei sere hidroponice din comuna Băcioi, pentru AGROMEDIA.
 
Lipsa contactului cu solul previne și absorbția contaminanților precum plumbul, mercurul sau arsenicul, care se regăsesc uneori în pământ. Cercetările au confirmat că lipsa solului nu influențează negativ cantitatea de antioxidanți, vitamine și minerale din legume. Mai mult, verdețurile cum ar fi spanacul sau kale, crescute hidroponic, pot avea niveluri mai ridicate de vitamine datorită condițiilor de creștere optimizate.
 
loading ...