LA CAHUL, UNDE-S MAI DULCI IZVOARELE, VĂ AȘTEAPTĂ ȘASE DESTINAȚII TURISTICE. Locurile care merită să le vizitați

28 dec 2021
Un traseu cu șase obiective turistice din Cahul a fost elaborat în cadrul componentei „Dezvoltarea rurală prin promovarea agroturismului și a produselor tradiționale în Republica Moldova”.
 
25 de persoane din Drochia, printre care producători agricoli, proprietari de pensiuni și reprezentanți ai APL-urilor din raion au efectuat o vizită de studiu în cele șase locații. Timp de o zi ei au avut posibilitatea să testeze atractivitatea și funcționalitatea traseului. Turiștii de la nord au gustat din bucate tradiționale, au făcut cunoștință cu obiceiurile și tradițiile locale și au comunicat cu proprietarii pensiunilor agro-turistice.
 
Scopul exercițiului constă în a face schimb de experiență între actorii interesați de dezvoltarea și promovarea turismului rural și a produselor locale. Componenta face parte din proiectul Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) privind susținerea capacităților de promovare a produselor agroalimentare.


 
Traseu inspirit de 11 apicultori
 
Traseul a fost construit în jurul ideii de a promova produsele apicole din zona de sud, mai exact, popularizarea secției de procesare și ambalare a mierii „Apilife”, cooperativă din care fac parte 11 apicultori din Cahul. Ca iubitorii de miere să fie și mai atrași de zona respectivă, pe hartă au fost incluse și două localități de importanță națională. Turiștii sunt îndemnați să viziteze satul Văleni, unde se află Aflorimentul de lângă localitate, Pensiunea Turistică „La Gura Cuptorului” și Curtea tradițională țărănească „Casa Dorului”. Iar localitatea Slobozia Mare ademenește oaspeții prin Rezervația Naturală „Prutul de Jos” și Muzeul de Istorie și Etnografie.
 
Grupul vizitatorilor de la nord, împreună cu cei trei specialiști ai proiectului - expertul în geografie, Aurel Overcenco, specialista în marketing și promovare a produselor autohtone, Ludmila Castraveț, experta în dezvoltarea turismului rural, Svetlana Lazăr, dar și directoarea executivă, FARM, Aurelia Bondari - au avut posibilitatea să analizeze fiecare obiectiv turistic, să ofere un punctaj pentru serviciile oferite, să  vină cu recomandări despre cum ar putea să devină mai atractive și mai vizibile pe plan național și internațional. 
 
La Gura Cuptorului se joacă pâinea pentru nași
 
Pensiunea „La Gura Cuptorului” a fost primul popas al grupului. Aici au făcut cunoștință cu proprietara casei rurale, Vera Caminschi, care i-a așteptat cu un mic program artistic, prin care a demonstrat obiceiul folcloric din sud, „jucatul pâinii” pentru nașii mari. Ritualul de nuntă a fost acompaniat de „bunica de la Văleni”, care bate toba încă de pe scena Eurovisionului.
 
Oaspeții au fost așteptați cu masa întinsă, au fost serviți cu plăcintă specifică regiunii de sud, umplută cu brânză, dovleac sau cartofi, iar pentru a se încălzi, li s-au oferit două băuturi la alegere - fie ceai din melisa și mentă sau țuică locală. Pentru că proprietara a vorbit despre pâine și colaci, musafirii au fost curioși să afle mai multe despre semnificația acestora, în tradiția națională.


 
La Casa Dorului, dorul vine și vara
 
„Casa Dorului” de la Văleni este alt punct de atracție turistică, disponibil pentru a fi vizitat pe timp de vară. Locația se află în sânul naturii, în apropierea Lacului Beleu. În prezent, pensiunea dispune de 32 de locuri de cazare și un restaurant cu meniu de bucate tradiționale. Locația i-a cucerit pe vizitatori prin liniștea imensă, dar și prin peisajul „bun de prins” în fotografii. Administratoarea complexului, Mihaela Știrbeț, ne-a mărturisit că a început activitatea mai mult ca o joacă.
 
„Am lansat afacerea în anul 2013, dintr-o idee nebunească. Mai întâi am creat muzeul, dar când am văzut că multă lume, care vine în zonă, caută cazare, în 2020 ne-am gândit că e timpul să lansăm o ofertă. Acum avem patru căsuțe rustice, dar planificăm să ne extindem. Avem destui vizitatori, de-ai noștri și străini”, ne-a spus dna Știrbeț.
 
Expertul în geografie, Aurel Overcenco a făcut o prezentare a Rezervației Naturale „Prutul de Jos”, care a fost înființată în 1991 și care timp de 30 de ani,a atras zeci de mii de turiști, mai ales în perioada de vară. Aceștia sunt tentați de posibilitatea de a merge cu barca, de a pescui, dar și de a se bucura de priveliștea pelicanilor și a nuferilor.
 
Muzeul, plin de istorii
 
Muzeul de Istorie și Etnografie din Slobozia Mare este recent amenajat și include atât informații care țin de istoria locală, cât și dovezi ale experiențelor de viață trăite de generațiile de până la noi. O parte dintre obiectele etnografice din muzeu au fost colecționate de la meșterițele din sat, iar unele dintre ele au sute de ani. Experta în dezvoltarea turismului rural, Svetlana Lazăr, a venit cu o recomandare către administrația muzeului, prin care le-a sugerat să verifice autenticitatea obiectelor artizanale, dat fiind că nu toate țin de cultura strămoșească.
 
Turismul rural este o ramură importantă a economiei, de asemenea, el joacă și un rol valoros în păstrarea culturii, dar și a tradițiilor naționale. Producătorii locali necesită să fie susținuți și încurajați în dezvoltarea acestui sector. Directoarea executivă FARM, Aurelia Bondari, este sigură că doar prin eforturi comune și legături strânse între actorii acestui domeniu, lucrurile se pot mișca din loc.
 
„Proiectul este unul deosebit prin faptul că oferă posibilitatea celor din nordul și sudul țării să facă schimb de experiență, unde vedem tradiții absolut diferite, dar care sunt bogate prin originea lor. Avem locuri frumoase care merită să fie valorificate. Suntem la o etapă incipientă de dezvoltare a turismului rural și acum există posibilități de creștere, mai ales că se promovează și prin intermediul politicilor de stat. De aceea e bine să cunoaștem locurile și tradițiile interesante, pentru că noi avem mult mai mult decât credem, iar acest proiect oferă posibilitatea să le scoatem în evidență”, a menționat Aurelia Bondari.
 
Până la finele lui decembrie urmează să fie organizate o serie de evenimente, prin care să fie popularizat proiectul. Un grup de la sud, format din antreprenori în domeniul agroturismului, vor vizita traseul din nordul țării elaborat în cadrul proiectului. Acolo vor descoperi 10 atracții turistice situate în apropierea satului Chetrosu.


 
Componenta „Dezvoltarea rurală prin promovarea agroturismului și a produselor tradiționale în Republica Moldova” a fost lansată la sfârșitul lunii septembrie 2021. În cele patru luni de activitate au fost organizate o serie de evenimente informative, care au avut loc la Cahul și Drochia. Scopul componentei este de a promova și susține dezvoltarea turismului rural, dar și a produselor agroalimentare. Componenta este implementată de Federația Agricultorilor din Moldova și este parte a proiectului Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) privind susținerea capacităților de promovare a produselor agroalimentare.
 
loading ...